• Wouter van Dijk

Publieke tribune leeg bij Barneveldse raadsvergadering

BARNEVELD De Barneveldse gemeenteraad vergadert komende woensdag in aangepaste vorm. Er is een beperkt aantal raadsleden aanwezig om het coronavirus niet te verspreiden en er zijn onderwerpen geschrapt die besproken zouden worden. De publieke tribune zal leeg blijven en ook de pers krijgt geen toegang.

Wel is de vergadering rechtstreeks te volgen door een live-stream op de gemeentelijke website. Op deze manier moet voldoende ruimte tussen de aanwezige personen ontstaan in de raadszaal, zodat Covid-19 zich niet verder kan verspreiden.

De gemeenteraad zou woensdag het bomenplan van Lokaal Belang behandelen: een set regels om bomen in de gemeente te beschermen. Dat agendapunt vervalt echter. Dit geldt ook voor een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin zou onder meer de regelgeving rond 'onzedelijke' reclame-uitingen in de openbare ruimte worden behandeld. De gemeente Barneveld heeft aangekondigd dat de vergadering maximaal vijf minuten zal duren.

Alleen voorstellen waarvan de politiek in het voortraject al heeft bepaald hier geen debat over te willen, de zogenoemde 'hamerstukken', worden woensdag behandeld. In de regel worden deze voorstellen unaniem aangenomen. Hiervoor is het nodig dat meer dan de helft van de raadsleden aanwezig is bij de vergadering. In Barneveld nemen dus maximaal zestien raadsleden de benodigde besluiten.

De gang van zaken is overeengekomen tussen burgemeester Asje van Dijk, de zeven fractievoorzitters en de griffier.

Label:

Coronavirus