• Erik van't Land
  • Erik van't Land
  • Erik van't Land
  • Erik van't Land
  • Erik van't Land

Politieke interesse en het blousje van Jesse Klaver

BARNEVELD Als nieuwslezeres Dionne Stax om 21.00 uur vanaf het diascherm de eerste exitpoll presenteert, barsten de leerlingen in lachen uit. De deelnemers aan de JFC-verkiezingsavond hebben al snel door dat de zetels in de staafdiagram niet overeenkomen met Stax' analyse. Het begin van een lange woensdagavond op de Barneveldse school.

Lieke van der Made

Verdeeld over één groot lokaal zitten zo'n honderd HAVO- en VWO-leerlingen, verspreid in groepjes. Een lange tafel vol lekkernijen en drankjes zal hen de nodige energie bieden om de voorlopige verkiezingsuitslag af te wachten. Daarnaast zullen vier Barneveldse raadsleden van verschillende partijen hun kennis en ervaring inzetten om de leerlingen scherp te houden.

Docent maatschappijwetenschappen Erik van de Kamp is tevreden over de opkomst, al geeft hij toe dat de leerlingen in ruil voor hun aanwezigheid de volgende dag langer mogen uitslapen. Toch denkt hij dat dat niet de enige drijfveer is geweest. Van de Kamp: ,,De verkiezingen leven onder de leerlingen, dat merkten we al eerder. We hebben dit met de Amerikaanse verkiezingen ook gedaan. Dat was zo'n groot succes dat de leerlingen zelf met het voorstel kwamen om weer zo'n avond te houden."

POLITIEK SPEL Hoewel vooral smartphones en kaartspellen sommige leerlingen bezighouden, hebben ook de aanwezige raadsleden de indruk dat de jongeren zich betrokken voelen bij de politiek. Arjen Korevaar (pro'98): ,,De leerlingen zijn zich bewust van het politieke spel en vinden het leuk dat er politici aanwezig zijn." Ook Daan de Vries (CDA) is te spreken over de politieke interesse: ,,Hoewel het soms nog ver van hun bed is, merk je wel dat de politiek leeft onder jongeren. De meesten weten wel of ze links of rechts zijn, alleen over de partijen zijn ze nog niet altijd uit."

Dat geldt bijvoorbeeld voor Eva van Ginkel (17) uit Lunteren: ,,Ik heb me er nog niet heel erg in verdiept, maar vind GroenLinks en de ChristenUnie wel goede partijen." Leerlingen met een meer uitgesproken voorkeur zijn Ruben Kampen (17) uit Barneveld en Tessa de Jong (17) uit Voorthuizen. Zij zouden beiden op GroenLinks hebben gestemd als ze een jaar ouder waren. Ruben: ,,Ik heb de afgelopen weken elke avond de politiek gevolgd en vind het heel leuk om nu met z'n allen de uitslag af te wachten. Het milieu vind ik belangrijk, vandaar dat ik voor GroenLinks zou gaan als ik mocht stemmen." Ook voor Tessa is het milieu een belangrijk onderwerp, dat volgens haar nog te weinig aandacht krijgt. Over de avond is ze net als de andere leerlingen enthousiast: ,,Dankzij maatschappijwetenschappen ben ik geïnteresseerd geraakt in de politiek." Ook de politieke interesse van Gysan van de Beek (16) uit Hoevelaken is gewekt: ,,Ik zou voor de VVD gaan. Daar stemmen mijn ouders ook op en ik ben het vaak eens met Mark Rutte."

BETROKKENHEID Hoewel de leerlingen al het een en ander weten over de politiek, wordt het voor hen naarmate de avond vordert toch lastig om de aandacht erbij te houden. De exitpolls worden overstemd door geklets en gelach, in de gang wordt gevoetbald met een flesje water en slechts een enkeling zit naar het diascherm toe gedraaid om de ontwikkelingen te volgen. Gezellig is het in ieder geval wel, merkt ook Lukas Scheijgrond (ChristenUnie) op, die later op de avond toch nog een leerling weet te strikken voor een discussie over abortus. Scheijgrond: ,,Het is bijzonder dat er zoveel mensen zijn vanavond. Dat bewijst dat jongeren bij de democratie betrokken zijn." Over de voorlopige uitslag is hij iets minder te spreken. ,,Ik had wel verwacht, maar niet gehoopt dat de VVD de grootste zou worden. Toch draait het uiteindelijk allemaal om de coalitie", aldus Scheijgrond. Ook Shane Lasscher (Burger Initiatief) is te spreken over de sfeer: ,,Het is leuk georganiseerd en gezellig. Daarnaast is de verkiezingsuitslag interessant, ook voor Burger Initiatief Barneveld. Wat in Den Haag besloten wordt, druppelt naar beneden."

De verkiezingsuitslagen worden weer onder de aandacht gebracht door docent maatschappijwetenschappen Lennart Schra, die de door de leerlingen geschatte uitslag vergelijkt met de werkelijke resultaten. Er klinkt gelach wanneer Schra zegt: ,,Jullie schatting was dat de PVV... vijf zetels zou halen." Jeffrey Smink uit Barneveld ging er met de eer vandoor; zijn schatting kwam het dichtst bij de voorlopige uitslag.

UITERLIJK EN INHOUD Een half uur voor middernacht liggen de eerste hoofden op tafel en staan steeds meer gezichten vermoeid in het licht van de TL-buizen. Het volume daalt en groepjes leerlingen verzamelen zich op de gang. Toch zorgt Jesse Klaver er via het diascherm voor dat de aandacht nog even bij de verkiezingsuitslag is. Bij zijn speech klinken een paar enthousiaste kreten, gevolgd door geklap. Vervolgens wordt er zowel gediscussieerd over zijn blousje, als over de inhoud van zijn toespraak.

Volgens Lennart Schra is de verkiezingsavond weer een succes. Schra: ,,De leerlingen vermaken zich zowel met de politiek als met elkaar. Het zou leuk zijn als ze straks zelf gaan stemmen en denken: 'O ja, de vorige keer was ik tijdens de uitslag op het JFC'."

Label:

TK2017