• Bij een loods in Kootwijkerbroek trof de politie in juni 2017 zes oldtimers aan.

    John Vullers

Politieonderzoek gestolen klassiekers bijna afgerond

BARNEVELD Het politieonderzoek naar de diefstal van zeven klassieke oldtimers, die vorig jaar juni werden aangetroffen bij een inval in loodsen in Kootwijkerbroek en Stroe, zit in een 'afrondende fase'. Het Openbaar Ministerie neemt het onderzoek binnenkort over van de politie. Dit bevestigt politiewoordvoerder Marloes Ballast desgevraagd, die verder 'in het belang van het nog lopende onderzoek' geen vragen kan beantwoorden. Onduidelijk is daarom of er recent aanhoudingen in deze zaak zijn verricht.

Jannes Bijlsma

Er werden destijds dure klassieke wagens gevonden, waaronder een Jaguar E-Type, een rode Porsche 911, een Ford Thunderbird, een Pontiac, een Mercedes en een Chevrolet Caprice. Mogelijk is daarbij een groep van tien à twaalf Barneveldse ondernemers betrokken, die veelal betrokken zijn bij de legale autohandel rondom Barneveld. ,,Daar zit soms 'per ongeluk' een foute auto tussen", aldus privédetective John Vullers, die zich veel bezighoudt met de opsporing van ontvreemde oldtimers. Hij was betrokken bij de vondst van de ontvreemde klassiekers, vorig jaar, en hij verdenkt deze groep dieven 'voor de volle honderd procent' van de diefstal van deze wagens. ,,Verder ben ik nog op zoek naar drie andere gestolen oldtimers: een Jaguar E-Type, een Mercedes en een Porsche. Ik denk te weten dat deze mannen daar ook bij betrokken zijn, maar de auto's heb ik nog niet gevonden. Ik houd mij ook niet echt bezig met de opsporing van de daders en het verzamelen van bewijs tegen hen; dat werk laat ik graag aan de politie over. Het gaat mij erom de auto's terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar."

De totale groep mannen uit de regio Barneveld is volgens Vullers tien à twaalf personen groot, die in kleinere groepjes die van samenstelling wisselen auto's ontvreemdt. ,,Ze zijn ook een aantal keer aangehouden, maar op een of andere manier heeft dat nog niet tot veroordelingen geleid", aldus Vullers. ,,Deze mannen weten dat de politie ze in de gaten houdt. En toch deinzen ze er niet voor terug om zich met deze criminele activiteiten bezig te houden. Sinds de vondst van de oldtimers in Kootwijkerbroek en Stroe heb ik verschillende waardevolle contacten rondom Barneveld opgedaan. Mede dankzij hun informatie weet ik zeker dat ik met deze mannen goed zit en dat zij achter de diefstallen zitten."

De afgelopen maanden hielden de mogelijke dieven uit de omgeving Barneveld zich relatief rustig, weet Vullers. ,,Daar zit een strategie achter", aldus de privédetective. ,,Ze slaan pas weer toe als er weer enige tijd verstreken is en ze het vermoeden hebben dat de politie ze niet op de korrel heeft. Mede daardoor denk ik dat de politie nu snel wil handelen." Het is niet zo dat het moeilijker wordt een auto terug te vinden naarmate die langer weg is, weet Vullers. ,,Mijn ervaring is dat dieven de auto's vaak in een loods opbergen en die daar soms jarenlang laten staan. Een tijdje terug vonden we een auto die twaalf jaar in een loods had gestaan. In die periode was er welgeteld 69 kilometer mee afgelegd. Onze kracht is onze vasthoudendheid."