• Corné Sparidaens
  • Bosse Beckers

Prijswinnaar Martijn Kardol droomt van eigen cabaretshow

BARNEVELD Zijn jaar kan niet meer stuk. Cabaretier Martijn Kardol (26), opgegroeid in Barneveld, won vorige maand het vermaarde Groninger Studenten Cabaret Festival. Een eigen show lijkt een kwestie van tijd. ,,Ik had alle reden uitgelachen te worden."

Een donderslag bij heldere hemel, noemt Martijn Kardol zijn overwinning tijdens het Gronings cabaretfestival. Hij won de publieks-, jury- en persoonlijkheidsprijs, voor de deelnemer met het beste toekomstperspectief. Hij ontving de prijzen in de Groningse schouwburg, voor een publiek bestaande uit 800 mensen.

Volgens het juryrapport speelde de Barnevelder, die in Amsterdam woont en als producer bij 3FM werkt, de pannen van het dak, zijn timing en mimiek waren dik in orde. Het optreden is bovendien geschikt voor 'meerdere generaties'. Kritiekpunt: de jury wenste meer liedjes te horen. ,,Ik dacht in de finale: lekker spelen, genieten, we zien het wel," vertelt Kardol, voormalig vwo-scholier van het Johannes Fontanus College. ,,Youp van 't Hek, een inspiratiebron, nam altijd zijn shows op in de Groningse schouwburg. Die opnames heb ik vaak gezien. Dus ik kende het podium, de zaal en de lach van tv. Machtig om daar dan zelf te staan; een droom die uitkwam. Vanaf de eerste minuut van de finale lachte het publiek heel hard, om alles wat ik deed. Tja, dan sta je daar lekker ontspannen. Het is me weleens overkomen dat niemand lachte. Of dat mensen tijdens de show wegliepen, omdat ze voor de deelnemer voor me kwamen. Dan zak je door de grond. Nee, een enthousiast publiek voelt veel beter. Alle cabaretiers staan op het podium voor de lach en aandacht."

In de Barneveldse Krant van donderdag een uitgebreid interview met Martijn Kardol