'Prikkelen met kennis en innovatie'

BARNEVELD/LUNTEREN - Nog geen half jaar geleden trad Herman Zondag uit Lunteren aan als voorzitter van Businessclub SDV Barneveld. ,,Mijn wens is dat onze sponsors allereerst sponsoren met hun hart, maar daarbij ook hun verstand gebruiken'', meldt de directeur Customer Operations (COO) van AFAS Software.

Hoe bent u betrokken geraakt bij SDVB?

Mijn twee zoons Gilian (11) en Jaymian (7) spelen er in de jeugd. Ik heb eigenlijk geen verstand van voetbal, maar vind het wel mooi om te kijken en ze aan te moedigen. En van het één komt het ander. Ik werd leider van de E9, inmiddels de D6 en er was een sponsor nodig. Die trotse koppies als die jongens een eigen tas en een nieuwe outfit krijgen, vind ik prachtig. En om het af te maken zijn we eind vorig seizoen naar een thuiswedstrijd van AZ geweest.

Dan lachend: Ik had aan de club gevraagd of ik de spelersbus voor een keertje mocht lenen, want die hoefde die avond toch niet te rijden. Daarnaast had ik ook ouders en enkele mensen van de businessclub uitgenodigd om mee te gaan.

Die bus kon u makkelijk regelen omdat u met AFAS hoofdsponsor bent van AZ?

Inderdaad. Onderweg heb ik even de microfoon gepakt. Ik vind het altijd mooi om mensen in ons enthousiasme mee te nemen. Dat is een stukje van mijn leven, zo ben ik nu eenmaal. Ik geloof dat ik niet eens veel spannends gezegd heb, maar de mensen in de bus vonden mijn verhaaltje wel meer dan grappig. Het leidde uiteindelijk tot de vraag van voorzitter Wim Coenen of ik geen voorzitter wilde worden van de businessclub.

Waarop u in eerste instantie 'nee' zei.

Om eerlijk te zijn, vond ik het in eerste instantie niks voor mij. Ik heb een volle agenda en zag geen mogelijkheid om er tijd in te steken. Want zo zit ik wel in elkaar: Ik stel doelen en die streef ik vervolgens na. Focus is voor iedereen onmisbaar, van zzp'er tot CEO van een groot bedrijf. Voor de zomer kon ik uiteindelijk een andere taak afstoten, waardoor ik ruimte had om het voorzitterschap te bekleden. Dus zei ik 'ja' en heb ik de taak van interim-voorzitter Ton Lam overgenomen.

Waarom stemde u toe?

Omdat ik het leuk vind en mezelf ook weer kan ontwikkelen. En als lid ergerde ik mij aan het feit dat ik twee of drie weken voor een bijeenkomst pas een uitnodiging ontving. Zo'n korte tijd, dat vond ik onbegrijpelijk. Je kunt toch niet verwachten dat ieder lid dan zomaar kan? Ik werk liever met een jaarplanning, zodat ik ruim van tevoren weet wanneer er activiteiten zijn. En als ik zie dat er dingen verbeterd kunnen worden, dan vind ik dat ik mans genoeg moet zijn en zelf de kar moet gaan trekken.

Wat heeft u nog meer veranderd?

Ik heb wel even gesproken met SDVB-mannen zoals Wim Coenen, Tonny van de Braak en Mark Schipper. Ik heb voorgesteld om het bestuur kleiner te maken en vaste momenten in een seizoen te bouwen, zoals de presentatie van het eerste elftal in het AFAS-theater in Leusden en de seizoensafsluiting met een inspiratiesessie door iemand die echt iets heeft meegemaakt, op de derde donderdag in juni. Zulke momenten zijn ijkpunten in een seizoen, dat werkt prettig. En met een kleiner bestuur kun je gewoon veel sneller werken. Minder mensen levert meer flexibiliteit op, is mijn ervaring. En ieder heeft een eigen verantwoordelijkheid en die taak wordt door de verschillende bestuursleden op een eigen tijd ingevuld. Zo ben ik nu verantwoordelijk voor het versturen van de uitnodigingen voor de bijeenkomsten.

Is dat een cultuurverandering?

Ik geloof van niet, dat is in elk geval niet de bedoeling. Misschien zijn er mensen die vinden dat ik te snel ga, of dat ik een eigenwijs mannetje ben. En daar moet ik ze dan ook gelijk in geven. Maar ik ben iemand die graag vooruit denkt en ernaar handelt. Bij AFAS zeggen we ook vaak dat je beter om vergeving dan om toestemming kunt vragen.

Wat is volgens u de functie van een businessclub?

Volgens mij zijn er twee rollen: Als ondernemers hebben we een maatschappelijke rol. We kunnen de voetbalclub helpen om bepaalde doelstellingen binnen de gemeenschap van Barneveld te verwezenlijken. Sport, maar ook kunst en cultuur zijn belangrijk in onze samenleving. Veel ondernemers maken dat mede mogelijk door een stukje sponsoring. Met een businessclub kun je die sponsoren wat teruggeven. Ik ben ervan overtuigd dat iedere ondernemer niet naar de bijeenkomsten komt om bier te drinken, maar hij/zij wil geprikkeld worden door kennis en innovatie. Een ondernemer wil nieuwe ideeën opdoen, contacten leggen of de kennis vergroten. Het gevolg is dat er dan zaken gedaan worden, je gaat elkaar de bal toespelen. Een goede businessclub biedt dat in elk geval.

Wilt u graag dat SDVB terugkeert naar de Hoofdklasse? Met geld kunnen wellicht betere spelers naar sportpark Norschoten komen.

Zoals eerder gezegd, ik heb geen verstand van voetbal, maar weet natuurlijk dat in de top van het amateurvoetbal financiën een grote rol spelen. Met nadruk zeg ik nu dat het mijn keuze niet zou zijn. Ik zie liever dat de financiën ten goede komen aan de bouw van een goed fundament onder de club. Steek het in de SDVB-academie van jong voetbaltalent of de uitbreiding van het sportcomplex, zodat we onze leden en gasten nog beter kunnen bedienen. Op zit moment liggen de plannen voor uitbreiding van de accommodatie en kantine bij de gemeente. Wat ik dan echt hoop, is dat de businessclubleden voorrang krijgen om mee te bouwen aan de uitvoering van de plannen. Dat zou mooie kruisbestuiving zijn.

Tot slot nog een vraag over het nut van sponsoring: Veel bedrijven letten op de kleintjes en veel verenigingen hebben het moeilijk. Wat is uw ervaring?

Dat klopt. Ik begrijp dat bedrijven in tijden van crisis op de kleintjes letten, maar als ik het wagenpark bij SDVB bekijk op zaterdag, dan denk ik: 'In Barneveld wordt nog genoeg geïnvesteerd.' Mijn wens is dat onze sponsors allereerst sponsoren met hun hart, maar daarbij ook hun verstand gebruiken. Zet het in het juiste perspectief. Zo kijk ik ook aan tegen de deal die wij met AZ hebben gemaakt na het fiasco met Dirk Scheringa. We waren op zoek naar meer bekendheid en hebben die zonder meer bereikt. Vroeger moest ik uitleggen wat AFAS is en doet, nu niet meer. AFAS en AZ zijn een twee-eenheid geworden. Maar dat is niet alles. Het belangrijkste is de verbinding en het delen met elkaar, daar sta ik voor.