• Roel Hemkes

Proef met eenmalig in- en uitchecken Valleilijn

BARNEVELD Dit jaar worden op de Valleilijn drie nieuwe reisconcepten getest, waarbij reizigers in Amersfoort of Ede-Wageningen bij een overstap naar een andere vervoerder niet meer uit- of in hoeven te checken. Er doen bijna twaalfhonderd reizigers mee, dat is volgens vervoerder Connexxion zo'n zestig procent van het totale aantal reizigers die tijdens de reis overstappen op een andere vervoerder De centrale vraag is in hoeverre de reizigers de reisconcepten zien als een oplossing voor deze problematiek en hoe zij het gebruikersgemak ervaren.

Eén van de proeven is gestart in mei en heet 'Swipe and Go'. De reiziger start zijn reis met de Swipe and Go-app door een 'veegbeweging' in de app. Met behulp van locatiebepaling (onder meer GPS) wordt bijgehouden hoe de reis verloopt. Deze proef is opgesplitst in twee fasen. Fase 1 richtte zich vooral op de toets of de meting in de app overeenkwam met de gemaakte reis, deelnemers aan deze proef moesten nog wel in- en uitchecken. In fase 2 geldt 'Swipe and Go' ook als reisrecht. In- en uitchecken met de OV-chipkaart is dan niet meer nodig. De reiziger krijgt achteraf een factuur.

Donderdag 16 november geeft Conny Bieze, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Gelderland, tijdens een rit met de Valleilijn trein het officiële startsein voor de tweede fase van Swipe and Go. Zij is dan de eerste deelnemer aan deze proef, waarmee reizigers niet meer hoeven in- en uit te checken met de OV-chipkaart, ook niet op het station van vertrek en station van aankomst. Reizen met de trein moet zo een stuk makkelijker worden, aldus Connexxion.

In de eerste helft van 2018 vindt de evaluatie plaats van alle drie de concepten. De uitkomsten van die evaluatie worden gebruikt bij de besluitvorming van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) over landelijk enkelvoudig in- en uitchecken op het spoor.