• Foto: André van der Velde /BDU

Proef met 'omchecken' Valleilijn

BARNEVELD Vervoerders Connexxion en NS starten eind dit jaar gezamenlijk een proef om de bestaande overstapmogelijkheden van een Valleitrein op een NS-trein te vergemakkelijken. ,,We willen het vooral voor de reizigers makkelijker maken en onnodige boetes voorkomen."

Wouter van Dijk

Dat zegt woordvoerder Hendri Beltman van Connexxion, vervoerder op de Valleilijn, de spoorverbinding tussen Ede Wageningen, Barneveld en Amersfoort. ,,Nu nog moeten reizigers die tijdens hun treinreis in Amersfoort en Ede Wageningen overstappen van Connexxion naar NS of andersom uitchecken bij de ene vervoerder en weer inchecken bij de andere. Dat is niet gebruiksvriendelijk." Het zorgt er daarnaast volgens hem voor dat reizigers een boete opgelegd krijgen, wanneer ze vergeten 'om te checken'. ,,Dat is natuurlijk vervelend voor de reiziger en lastig voor de vervoerders omdat dan de afgelegde reis niet te achterhalen is."

MEER STATIONS Om dit systeem te verbeteren, wordt nu gekeken naar een technische oplossing, waardoor straks nog maar één in- en uitcheckpaaltje staat in plaats van twee. Wanneer de proef exact start is nog niet helder. ,,Maar we zullen de reizigers daar ruim op tijd over informeren."

Slaagt de proef op de Valleilijn, dan kan het nieuwe systeem mogelijk ook ingezet worden op andere stations in Nederland waar reizigers over moeten stappen op treinen van verschillende vervoersbedrijven.

SMARTPHONE Het plan komt uit de koker van een nieuw gevormde landelijke coöperatie die zich bezighoudt met innovatieve betaalmethoden, onder leiding van Connexxion-directeur Bart Schmeink. Binnen die samenwerking, waarin alle openbaar vervoerbedrijven van Nederland vertegenwoordigd zijn, wordt onder meer ook gekeken naar een plan om reizigers in de toekomst met hun smartphone of bankpas te laten betalen, in plaats van de OV-chipkaart.