• De Heus

Quote schat vermogen familie De Heus op één miljard

BARNEVELD Zakenblad Quote schat het vermogen van de Barneveldse familie De Heus op één miljard euro. Daarmee staat de familie, eigenaar van een internationaal opererend diervoerbedrijf, op de negende plek in de top-50 van rijkste Nederlandse families. Opvallend detail: één plaats lager staat volgens Quote de (koninklijke) familie Van Oranje-Nassau met een geschat vermogen van 950 miljoen euro. En op nummer elf de in deze regio met name bij kalverhouders bekende familie Van Drie (900 miljoen euro).

,,Vorig jaar bleef onder de streep bij veevoederbedrijf De Heus maar liefst 120 miljoen euro winst over´´, meldt de Quote-redactie. ,,Traditioneel besloten bestuursvoorzitters Co (48) en Koen (45) de Heus zichzelf niet rijkelijk te belonen. Het geld, dat voor een deel ook toebehoort aan hun zus Jacobien, blijft dus keurig in de onderneming. Het is dan ook aan de waarde van het bedrijf te danken dat de familie zich - voor het eerst - in het kamp der miljardairs mag scharen. Applaus!´´

Sinds de oprichting in 1911 is de onderneming van een klein, vanuit Barneveld opererend regionaal bedrijf doorgegroeid tot één van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie. De groei in Nederland is volgens De Heus gerealiseerd door autonome groei en overnames.

Mede door de snelle uitbreiding buiten Nederland, het bedrijf is in ruim vijftig landen actief, behoort De Heus inmiddels naar eigen zeggen tot de top-15 van diervoederleveranciers in de wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ede. De productielocaties in Nederland bevinden zich in Andel, Maasbracht, Meppel, Nijkerk, Ravenstein, Sneek, Utrecht en Veghel. Koninklijke De Heus werd in 2015 verkozen tot Familiebedrijf van het Jaar.

QUOTE 500 In de Quote 500, de door het zakenblad opgestelde lijst van de vijfhonderd rijkste Nederlanders, staan voor zover bekend twee inwoners van de gemeente Barneveld. Dat is op plek 119 Jaap Vreugdenhil (76) uit Garderen (bekend van Vreugdenhil Dairy Foods) met een geschat vermogen van 250 miljoen euro. En op plaats 277 Barnevelder Paul Baan (66), oprichter van de Noaber Foundation, met een geschat vermogen van 125 miljoen euro.