• Recreatiegebied Zeumeren.

    Heliflight.nl

Minder bezoekers naar Zeumeren

VOORTHUIZEN Voor het eerst sinds drie jaar is het aantal bezoekers van recreatieterrein Zeumeren bij Voorthuizen gedaald. Dat blijkt uit actuele jaarcijfers van exploitant Leisurelands. In totaal kwamen er in 2019 zo'n 450.000 badgasten en recreanten naar Zeumeren, terwijl dat er in 2018 nog ruim 530.000 waren.

Wouter van Dijk

Met dat bezoekersaantal blijft Zeumeren volgens de exploitant op twee andere terreinen die ze in beheer hebben (Bussloo en Strand Nulde) het populairst. Leisurelands beheert in totaal achttien recreatiegebieden. Op alle gebieden is een daling van het aantal bezoekers te zien, meldt de exploitant. Op alle fronten was 2018 dan ook een bovengemiddeld goed jaar, dat, zo stelde de exploitant eerder al, moeilijk te evenaren zou zijn.

Over het algemeen is dat volgens Leisurelands deels te verklaren door het weer. ,,Na een warm paasweekend in april was het vorig jaar lang wachten op mooi weer. In juni werd het tropisch warm en werden veel hitterecords gebroken.'' Die hitte had volgens Leisurelands echter een keerzijde: ,,Op dagen met temperaturen van boven de veertig graden was het op de stranden relatief rustig, omdat het zelfs in de schaduw te warm was.'' In de avond was het dan juist weer wat drukker met bezoekers die verkoeling zochten. Na de hete maand augustus was het vervolgens ook snel gedaan met het zomerse weer van 2019, aangezien er in september geen dagen meer waren dat de temperatuur boven de 25 graden uitkwam.

Het aantal bezoekers van Zeumeren bestaat niet alleen uit badgasten en recreanten, maar ook uit bezoekers van het overdekte speelparadijs SchatEiland en evenementen zoals Gelderpop en het Mega Piraten Festijn. Met 450.000 bezoekers scoort Zeumeren overigens nog wel beter dan in 2017. Toen kwamen er in totaal ongeveer 405.000 bezoekers.

Over de langere termijn is duidelijk dat de belangstelling voor Zeumeren groeit. Zo kwamen er in 2014 nog 350.000 bezoekers. Sindsdien zijn dat er stapsgewijs steeds meer geworden. De exploitant heeft dan ook plannen om aan de noordkant van het terrein een extra strand aan te leggen, inclusief toiletvoorzieningen en andere faciliteiten.

De afgelopen zomers constateerde Zeumeren in toenemende mate overlast op het jongerenstrand, met vernielingen, gebroken glas in het zand en drugsgebruik. Afgelopen jaar is daarom, in samenwerking met de politie en de gemeente, gestart met extra toezicht, controles en camerabeveiliging. Eerder meldde de exploitant al dat zich in 2019 hierdoor beduidend minder calamiteiten hebben voorgedaan.