• Onderdeel van Het Schaffelaar Erf is sinds kort een kinderboerderij.

    Wouter van Dijk

Schaffelaar Erf Barneveld dingt mee naar publieksprijs Gouden Gelderse Roos

BARNEVELD Project Het Schaffelaar Erf in Barneveld, de nieuwe ontwikkeling naast het kasteel op landgoed De Schaffelaar, dingt mee naar de publieksprijs van de Gouden Gelderse Roos, een prijs die twee jaar geleden in het leven is geroepen door Erfgoed Gelderland. In totaal 29 projecten in de provincie Gelderland zijn aangemeld.

Wouter van Dijk

Het gaat om een prijs voor ,,erfgoedprojecten en activiteiten met impact'', meldt Erfgoed Gelderland. De tweejaarlijkse prijs wordt sinds 2017 door Erfgoed Gelderland toegekend in twee categorieën: de juryprijs en de publieksprijs. Voor de juryprijs is inmiddels een top-tien samengesteld en valt het Barneveldse project buiten de boot, maar voor de publieksprijs dingt Het Schaffelaar Erf wel mee. De initiatiefnemers van dit project kunnen daarmee binnen deze categorie de 'Gelderse Roos' winnen, met daarnaast een geldbedrag van 1.000 euro.

Het Schaffelaar Erf, eerder ook bekend onder de naam Geldersch Erf, bestaat inmiddels onder meer uit een kinderboerderij, dagbesteding van Stichting De Rozelaar, kinderopvang, een kunstatelier en een afdeling natuureducatie van natuurvereniging IVN. Binnenkort vestigt zich Trans World Radio in het nog leegstaande poortgebouw. Wat later nog volgt, is onder meer een natuurspeelplaats, en er zijn plannen voor horeca.

Volgens Erfgoed Gelderland zorgt de nieuwe ontwikkeling ervoor dat het maatschappelijk belang van het erf wordt bewaakt en versterkt, door het aantal activiteiten voor en door de Barneveldse gemeenschap uit te breiden. ,,Het Schaffelaar Erf fungeert als het ware als schakel tussen het centrum van Barneveld en het landgoed. Het gebied is en wordt gerevitaliseerd, met oog voor het landschap en het historisch erfgoed.''

Via de website www.erfgoedgelderland.nl kan iedereen tot vrijdag 4 oktober nog stemmen op het project naar voorkeur. Inmiddels hebben 34 mensen hun stem uitgebracht op het Barneveldse project. Vrijdag 15 november wordt de winnaar bekendgemaakt.