• Gerwin van Luttikhuizen

Reizigers geven kwaliteit Valleilijn een 7,6

BARNEVELD Reizigers van de Valleilijn hebben tijdens het jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van het openbaar vervoer (OV-Klantenbarometer) in 2016 een 7,6 gegeven als rapportcijfer. Dat is 0,3 meer dan in 2015, toen de Valleilijn niet verder kwam dan een 7,3. Dat bleek tijdens de presentatie van de uitkomsten van dit onderzoek.

Bij de rapportcijfers die werden toegekend aan de diverse kwaliteitsaspecten waren er ook positieve verschillen. In 2016 scoorde de Valleilijn duidelijk beter op zitplaats (van 7,7, naar 8,6), gemak instappen (van 8,6 naar 8,9), informatie algemeen (van 7,6 naar 8,0), punctualiteit (van 7,2 naar 7,7), reissnelheid (van 7,1 naar 7,4), gebruiksgemak OV-chipkaart (van 7,7 naar 8,0) en overstaptijd (van 6,0 naar 6,3).

Een deel van het jaar is op drukke ritten in de ochtendspits de capaciteit uitgebreid door deze met twee aan elkaar gekoppelde treinen te rijden. Dat heeft in de spits tot meer zitplaatsen geleid. En de maatregelen die ProRail heeft getroffen aan de infrastructuur om de robuustheid te verbeteren hebben een positieve impuls gehad op de punctualiteit; als vertragingen uitblijven heeft dat weer zijn weerslag op de scores voor reissnelheid en overstaptijd.

Connexxion en provincie Gelderland blijven werken aan verdere innovaties. Met de komst van twee extra treinen eind 2017 beoogt Connexxion de zitplaats capaciteit uit te breiden en zo een nog hoger rapportcijfer te krijgen voor het aspect zitplaats. De frequentie op de Valleilijn staat de komende tijd hoog op de agenda bij de provincie Gelderland, er loopt nu een onderzoek naar de effecten van een kwartierdienst op de gehele lijn.

Label:

Valleilijn