• De groep Lunterse jongeren die een werkvakantie naar Oekraïne voorbereidt: Jelle Leistra, Lisa Zandsteeg, Hans Jansen, Willeke Teunissen, Simone Hulsman, Arne van Malsen en Renate de Regt. Elian van Malestijn ontbreekt op de foto.

    HHO

'Oudere generatie blijft achter in bergdorpjes'

LUNTEREN Klussen in de Karpaten. Mensen die het moeilijk hebben de helpende hand bieden. En dat in het bergachtige westen van Oekraïne. Een missie die acht Lunterse jongeren deze zomer voor ogen hebben. Een stukje bewustwording.

De werkvakantie van het achttal staat in het teken van doelgericht hulp bieden op een aantal locaties in West-Oekraïne, en wel namens de stichting 'Hart en Handen voor Oekraïne' (H2OEK). De groep bereidt acties voor om de werkvakantie te bekostigen. Deze activiteit gaat uit van de Oude Kerk in Lunteren, die de stichting H2OEK ook financieel ondersteunt. De drijfveer van het achttal: de Bijbelse opdracht tot naastenliefde.

De reis naar de Oekraïnse Karpaten wordt ondernomen om het werk van Petro en Dianne Bernyk te ondersteunen. ,,Petro en Dianne wonen samen met hun kinderen Anna-Vira, Eduard en Lisa in het dorp Velyki Luchky in West-Oekraïne", vertelt Lisa Zandsteeg, een van de deelnemende jongeren. Zij vervolgt: ,,Vandaaruit werken ze samen onder de armsten van de bevolking in hun omgeving en het berggebied van de Karpaten. De stichting is opgericht met behulp van familie en vrienden uit Nederland. Er wordt doelgerichte en persoonlijke hulp aan de lokale bevolking in Velyki Luchky en omgeving geboden. Dit doen zij, en zo ook wij aankomende zomer, vanuit de Bijbelse opdracht tot naastenliefde. Per hulpvraag kijken ze hoe ze de mensen gepaste hulp kunnen bieden. De hulp gaat voornamelijk uit naar (wees)kinderen, gehandicapten, ouderen en zigeuners. Deze mensen hebben het het moeilijkst en hebben vaak niemand om op terug te vallen. Dat wij ook onderdeel mogen zijn van het werk dat Petro en Dianne daar doen, is iets om dankbaar voor te zijn."

ONVERGETELIJK Tijdens de 10-daagse reis worden verschillende projecten aangepakt. De soorten projecten zijn afhankelijk van de vraag vanuit de omgeving waarin Petro Bernyk werkzaam is. Vorig jaar bestonden die uit een kinderkamp, bergbezoeken en klussen.
Lisa: ,,Het kinderkamp is vergelijkbaar met de Tentweek/Vakantie Bijbelweek hier in Lunteren. Dit waren 2 tot 3-daagse kampen waar de kinderen door middel knutselwerkjes en actieve spellen een aantal onvergetelijke dagen mochten hebben. Door deze verschillende activiteiten mag ook het evangelie doorschijnen. Er staat elke dag een Bijbels thema centraal. Wij mogen helpen bij het opzetten van deze dagen, het bedenken van de spellen en activiteiten en de begeleiding hierin."

ACHTERBLIJVERS ,,De bergbezoeken vinden rondom Velyki Luchky plaats, waar veel bergdorpjes liggen en waar voornamelijk oudere mensen wonen", vertelt Lisa. ,,Doordat er voor de jongere generatie in die dorpjes nauwelijks vooruitzicht is op een goede toekomst daar, trekken ze naar de stad toe om daar een toekomst op te bouwen. De oudere generatie blijft hierdoor achter in de bergdorpjes en is voor een deel ook afhankelijk van het werk dat Petro daar doet. Hier worden regelmatig voedselpakketten uitgedeeld met houdbare voedingswaren. Wij zullen helpen bij het inslaan en uitdelen van de pakketten. De dankbaarheid van de mensen daar is groot. Naast de pakketten ervaren ze ook emotionele steun, maar ook steun van God. Kleine gebaren als deze laten de mensen weer even zien dat er aan hen gedacht wordt."

De afgelopen jaren zijn de groepen bezig geweest met klussen als het bouwen en afwerken van een lokaal kerkgebouw. Van dit kerkje wordt volgens Lisa elke zondag dankbaar gebruik gemaakt.

ACTIES EN DONATIE ,,Naast het dankbare werk waarbij wij mogen helpen, is het ook een mooie manier om ons bewust te worden van de situatie waarin de Oekraïense bevolking zich bevindt. Hier komt ook een stukje diaconale bewustwording bij kijken als lid van de gemeente in Lunteren. Om dit 10-daagse project te kunnen financieren, denk hierbij aan de bekostiging van klusmaterialen enzovoorts, hebben wij verschillende acties opgezet", aldus Lisa. Zij vraagt daarbij om steun door middel van de acties of in de vorm van een donatie. ,,Wij hopen op een mooie reis en dat wij van zegen kunnen zijn voor de bevolking in Oekraïne."

Lisa geeft mede namens de andere zeven aan dat er bestellingen geplaatst kunnen worden op de site www.bit.ly/oekrainereislunteren. Daar staan tevens de te bestellen producten en is meer informatie te vinden is over hun missie.

De groep van acht jongeren bestaat naast Lisa Zandsteeg uit Jelle Leistra, Hans Jansen, Willeke Teunissen, Simone Hulsman, Arne van Malsen, Renate de Regt en Elian van Malestijn.

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je 10 weken alles.