• BPD

Renswoude krijgt eerste gasloze nul-op-de-meter wijk

RENSWOUDE De bouw van de eerste gasloze en nul-op-de-meter wijk in de Foodvalley regio komt in Renswoude. Het gebied rondom de Taets van Amerongenweg in Renswoude wordt de komende jaren geherstructureerd tot een gasloze wijk met zowel huur- als koopwoningen die bovendien nul-op-de-meter worden gerealiseerd. Daartoe verrichten initiatiefnemers gemeente Renswoude, het Gemeentelijk Woningbedrijf en BPD (Bouwfonds Property Development) woensdag een feestelijke handeling op de bouwlocatie.

In de herstructurering van de Taets van Amerongenweg, gelegen in de oude dorpskern, wordt een gedeelte van de woningen in bezit van het Gemeentelijk Woningbedrijf vernieuwd. Dat betekent dat 23 sociale huurwoningen worden gesloopt. In plaats daarvan worden 63 duurzame en energiezuinige (nul-op-de-meter) woningen gebouwd. Het gaat om 45 sociale huurwoningen en 18 koopwoningen.

Alle 63 woningen worden gerealiseerd zonder aansluiting op het gasnet. Ook zijn ze ontworpen als nul-op-de-meter woningen: ze wekken door middel van zonnepanelen en bodemwarmte genoeg stroom, warmte en koeling op waardoor er in principe geen energierekening hoeft te worden betaald. Het elektraverbruik is daarbij gebaseerd op het verbruik van een normgezin met een gemiddeld verbruik.

VOOROP Sander van 't Foort, wethouder bij gemeente Renswoude: ,,Ik hoop dat we als Regio Foodvalley voorop mogen lopen met de energietransitie. Met de eerste gasloze nul-op-de-meter woningen van de regio zetten we woorden om in daden. Naar verwachting krijgen de eerste bewoners eind van dit jaar de sleutel van hun nieuwe huis.''

Rob Arends, Ontwikkelingsmanager bij BPD, voegt daaraan toe: ,,Als duurzame ontwikkelaar werken we graag mee aan deze woningen van de toekomst. Het mooie aan dit gebied vind ik dat er allerlei mensen van verschillende leeftijden gaan wonen."