• Foto: Wouter van Dijk

Rijnvallei investeert in fabriek Barneveld

BARNEVELD Pluimveevoerfabriek Agruniek Rijnvallei heeft recent voor enkele tonnen geïnvesteerd in innovatie van de fabriek aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld.

Hans-Lukas Zuurman

De financiële injectie is onderdeel van een meerjarig investeringsprogramma. Verhuizen van de fabriek is niet aan de orde, verklaart operationeel directeur Albert Getkate tegenover de Barneveldse Krant. In de lokale politiek wordt nog weleens gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Rijnvallei. Dit omdat de fabriek aan de rand van het centrum staat en daar eigenlijk niet meer thuis zou horen.

Getkate: ,,We investeren voortdurend in het productieproces. Deze locatie is voor ons van wezenlijk belang voor de productie van zowel gangbare als biologische pluimveevoeders. Ook gezien de mogelijkheid voor aanvoer van granen per trein is Barneveld voor ons van strategisch belang. En de fabriek ligt natuurlijk centraal in Barneveld: het kloppend pluimveehart van Nederland.''

SNAVELKAPVERBOD De jongste investering betreft een verfijning van het productieproces van voer voor pluimvee. ,,De focus ligt daarbij op het optimaliseren van de behandeling van enkelvoudige grondstoffen. Door de combinatie van toegepaste technieken lopen wij voorop in Europa in de productie van pluimveevoeders. We richten ons hierbij op de voeding van de moderne hen'', licht Getkate toe.

Het bedrijf wil met de nieuwe aanpak inspelen op het snavelkapverbod voor hennen dat per 1 september 2018 van kracht wordt. ,,Het aanstaande snavelkapverbod heeft veel invloed op het gedrag van de hennen. Kippen met een volledige snavel nemen selectiever voer op'', zegt Henno van den Bruinhorst, verkoopleider pluimvee. Hierdoor neemt het dier niet alle benodigde voedingsstoffen op. ,,Dit leidt tot een onbalans bij de leghen, waardoor deze sneller afwijkend gedrag vertoont.'' Volgens Van den Bruinhorst is het daarom van belang dat het voer zodanig geproduceerd wordt dat leghennen wel alles binnenkrijgen wat nodig is. Het productieproces in de fabriek is er nu voor aangepast. Dit moet leiden tot ,,uniform scherp structuurvoer''.

ONDERNEMERSDAG Agruniek Rijnvallei houdt donderdag 15 oktober de ondernemersdag pluimvee. Pluimveehouders kunnen dan een kijkje nemen in de fabriek en zien wat de aanpassingen in het productieproces voor hen betekenen.

Daarnaast staan twee lezingen op het programma. Speciale gast is Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. Hij zal vertellen hoe topsport en ondernemen met elkaar verbonden zijn. Het thema van de lezing is 'De maakbaarheid van succes'.