• Archief BDUmedia

Rondleidingen langs eeuwenoude bodemschatten

VOORTHUIZEN Archeologen nemen geïnteresseerden woensdag 28 november mee tijdens rondleidingen langs eeuwenoude bodemschatten. Deze kwamen twee jaar geleden aan het licht tijdens bodemonderzoek, als voorbereiding voor de aanleg van de omleiding om Voorthuizen.

Archeologen vonden destijds sporen van bewoning uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Steentijd, meldt de provincie Gelderland. ,,De resten worden de komende tijd helemaal opgegraven zodat ze bewaard kunnen worden. Er zijn archeologen aanwezig om bezoekers mee het veld in te nemen en alle vragen te beantwoorden.´´

De ´Archeologiedag´ is een initiatief van de provincie, in samenwerking met Rubicon Erfgoed en het bureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC). Tussen 12.30 en 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom op het parkeerterrein van korfbalvereniging Spirit, aan de Overhorsterweg 10. Er zijn vier rondleidingen. Deze starten om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

START WERKZAAMHEDEN Aannemer Reef Infra uit Oldenzaal start begin volgend jaar met de aanleg van de Voortse Ring. De nieuwe weg is ongeveer vier kilometer lang. Reef Infra gaat in opdracht van de gemeente Barneveld ook de nieuwe Heuvelrandweg aanleggen ten noorden van Voorthuizen, die de Voortse Ring verbindt met de Apeldoornsestraat.

TRAJECT De N303 buigt straks vanaf de Baron van Nagellstraat ter hoogte van de oude locatie van het maisdoolhof af naar links, om aan de westkant langs Voorthuizen haar weg te vervolgen via de Rijksweg, de Appelseweg, de Noordenweg en de Overhorsterweg. Tussen Sportpark Overhorst en de begraafplaats aan de Rubensstraat sluit de nieuwe weg aan op de N303 richting Putten. Daar komt ook een rotonde, waar de nieuwe Heuvelrandweg op aansluit. Deze weg loopt ten noorden van Blankensgoed door om ter hoogte van tuinwinkel De Ganzenbeek aan te sluiten op de Apeldoornsestraat.