'Rondweg Voorthuizen niet vertraagd'

VOORTHUIZEN De Raad van State heeft negen bezwaren ontvangen tegen het aanlegplan voor de rondweg om Voorthuizen. Eén bezwaarmaker heeft gevraagd om het opschorten van de werkzaamheden, totdat alle bezwaren zijn behandeld. Volgens de provincie Gelderland leiden de bezwaren niet tot vertraging in de aanleg van de weg.

Woordvoerder Wendy van der Sluijs van de Raad van State bevestigt dat het gaat om aangetekend beroep tegen het besluit van de provincie Gelderland eind vorig jaar om de weg definitief aan te leggen. Aankloppen bij de Raad van State is de laatste mogelijkheid voor bezwaarmakers om te proberen hun gelijk te halen. De rondweg moet het verkeer in het centrum van Voorthuizen ontlasten. De nieuwe route loopt vanaf de Voorthuizerweg bij Struik Foods via een toekomstig viaduct op de Overhorsterweg tot aan de op- en afrit van de A1 aan de Baron van Nagellstraat.

Onder de bezwaarmakers zijn de Vereniging van Eigenaren van vakantiepark De Witte Hoeve aan de Prinsenweg, Struik Foods aan de Voorthuizerweg, Stichting Houd Voorthuizen West Groen, BPN BV uit Kootwijkerbroek en enkele particulieren. Eén persoon van de laatstegenoemde groep wil dat de Raad van State hangende de procedure oordeelt dat de aanleg voorlopig niet door kan gaan. ,,Het verzoek is net binnen, binnen twee weken is duidelijk wanneer de zittingsdatum voor behandeling van dit verzoek is'', meldt Van der Sluys.

Volgens woordvoerder Michel Hulsink van de provincie Gelderland leiden de beroepsprocedures bij de Raad van State waarschijnlijk niet tot vertraging van de planning om te starten met aanleg van de rondweg begin 2016. ,,We hadden hier al rekening mee gehouden. We gaan door met de voorbereidende werkzaamheden.''

Over het schorsingsverzoek: ,,Dat kan nu alleen worden toegewezen als we zaken doen die strijdig zijn met het huidige bestemmingsplan. Maar bodemonderzoek, archeologisch onderzoek en aanleg van kabels en leidingen kan gewoon doorgaan.''

MAÏSDOOLHOF Voor de provincie is de benodigde verhuizing van Maïsdoolhof Voorthuizen aan de Baron van Nagellstraat een groot knelpunt. De nieuwe route loopt dwars over het bedrijf. Eerder gaf eigenaar familie Van Woudenbergh in deze krant aan dat de onderhandelingen al jarenlang moeizaam lopen. Het aangetekende bezwaar door het Maïsdoolhof geldt voorlopig als drukmiddel op de lopende onderhandelingen.

In de gesprekken is nu een kentering in gekomen: ,,De provincie is actiever geworden en we zijn heel serieus in gesprek over een ander perceel. Daarbij is medewerking van de gemeente noodzakelijk, daar praten we volgende week over'', meldt Wilma van Woudenbergh van het Maïsdoolhof. ,,De provincie ziet nu ook de noodzaak in om er met ons uit te komen, maar ze moet dan wel met meer geld over de brug komen. De bal ligt geheel bij de provincie en de gemeente momenteel. Wij willen nu heel snel door en hopen dat het nu ons laatste jaar is op deze locatie. Komen we er niet uit, dan stappen we wat mij persoonlijk betreft naar de rechter.''

Van Woudenbergh wil dan de in haar ogen vermeende rechtsongelijkheid aan de kaak stellen in de behandeling van verhuizende partijen uit het plangebied. Eerder maakte ze al melding in deze krant dat de naast het Maïsdoolhof gelegen voetbalvereniging De Kieviten met een verhuisaanbod van de provincie beter af zou zijn dan het Maïsdoolhof. Dit omdat het bedrijf van Van Woudenbergh tot op heden nauwelijks geholpen zou zijn. In de provinciale politiek brachten diverse partijen eind vorig jaar de zorg voor belanghebbenden in het gebied daarom extra onder de aandacht.