• Wouter van Dijk

Schoenenreus Barneveld dicht door financiële problemen

BARNEVELD/UDEN (ANP) - De vestiging van Schoenenreus aan de Langstraat in Barneveld is sinds dinsdagmorgen gesloten.

De reden is dat de landelijke winkelketen opnieuw in finaciële problemen verkeert. Schoenenreus heeft van de rechter uitstel van betaling gekregen, meldde de rechtbank Oost-Brabant dinsdag. Uitstel van betaling is vaak een eerste stap naar een faillissement.

De meeste filialen van de keten zouden dinsdagmorgen ook niet open zijn gegaan. Schoenenreus weigerde eerder op de dag echter iets te zeggen. Bij verschillende winkels, ook die in Barneveld, werd de telefoon niet opgenomen. De website van Schoenenreus is niet bereikbaar.

Schoenenreus ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een omstreden doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers. De schoeiselgigant wilde zich komende jaren vooral richten op de onlineverkoop.

Over het faillissement van 2013 bestaan geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. Vakbond FNV heeft dat alleen nooit hard kunnen maken, liet FNV-bestuurder Ron Peters weten. Er lopen nog steeds juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.

Het in 1969 opgerichte Schoenenreus telt ruim 140 filialen in Nederland en België. Voor het faillissement in 2013 waren dat er nog meer dan tweehonderd.