• Heliflight.nl

SDVB: ,,Lang genoeg aan het lijntje gehouden"

BARNEVELD Uiterlijk eind deze maand verwacht voetbalvereniging SDV Barneveld van de gemeente Barneveld te horen welke toekomstmogelijkheden er zijn voor de club, die naar eigen zeggen aan de Barnseweg uit haar jas groeit. Een volledig uitbreidingsplan ligt inmiddels op het bureau van de wethouder. In de gemeentelijke kadernota, die in juni gepresenteerd wordt, moeten knopen doorgehakt worden.

Door Wouter van Dijk

Dat zegt voorzitter Wim Coenen van de Barneveldse voetbalclub. De afgelopen jaren gaf de club meerdere malen aan te kampen te hebben met een toenemend ruimtegebrek. De vereniging beschikt momenteel over zes voetbalvelden, maar dat zouden er op basis van het aantal spelende leden - momenteel meer dan duizend - volgens de geldende normen minimaal acht moeten zijn. ,,Daar komt bij dat we te weinig kleedkamers hebben, enkele kleedkamers hoognodig aan vervanging toe zijn en de kantine ook niet meer voldoet", zegt Coenen. ,,Ondertussen loopt de wachtlijst voor nieuwe jonge spelers verder op. Er staan nu al weer 112 juniorleden op de lijst voor het komende seizoen, een record voor de tijd van het jaar."

LIJNTJE Volgens de voorzitter wordt het hoog tijd dat de gemeente over de brug komt. ,,We zijn nu lang genoeg aan het lijntje gehouden. Waar de gemeente een duidelijke koers aanhoudt om tot 2030 door te groeien naar 65.000 tot 70.000 inwoners, missen wij die groeivisie voor onze club." Coenen heeft naar eigen zeggen inmiddels meerdere goede gesprekken hierover gevoerd met sportwethouder Eppie Fokkema. ,,Enkele weken geleden hebben we hem onze eigen toekomstvisie overhandigd, een concreet plan waarin staat wat er volgens ons op korte termijn moet gebeuren op Sportpark Norschoten."

VERENIGINGSGEBOUW Naast de aanleg van twee nieuwe velden achter het huidige sportpark vraagt de club om vervanging van zes oude kleedkamers uit begin jaren zestig en toevoeging van vier nieuwe kleedkamers en een scheidsrechtersruimte. ,,Die plannen kunnen in combinatie met onze eigen plannen voor een ruimere kantine en een nieuw te bouwen verenigingsgebouw, met onder meer het secretariaat, gespreksruimtes en de bestuurskamer, gerealiseerd worden. De benodigde acht ton hiervoor financieren we zelf."

Het toekomstplan is volgens Coenen hoognodig om de groei van de club te faciliteren en met name ook voldoende kleedruimte te kunnen bieden aan het groeiende aantal teams voor meisjesvoetbal. ,,Daarbij moeten we ook in het achterhoofd houden dat de mogelijkheid zich voordoet dat we op termijn terugkeren naar de hoofdklasse. In dat geval zijn kleedkamers direct grenzend aan het hoofdveld vereist."

VOLLEDIGE VERHUIZING Een echt goed alternatief voor de plannen van SDVB is er volgens Coenen niet. ,,In het verleden is eens een volledige verhuizing naar een andere locatie ter sprake geweest. Dat kan, maar dat heeft niet onze voorkeur. Bovendien zou dat zonde zijn van de veertien nieuwe kleedkamers die zes jaar geleden zijn opgeleverd." Een ander alternatief zou zijn een intensieve samenwerking met voetbalclub VVB in sportpark 't Nieuwe Oost aan de Thorbeckelaan. ,,Maar ook dat is voor ons geen optie. We hebben te maken met twee volledig verschillende verenigingen, bovendien is het logistiek voor ons niet prettig om op twee verschillende locaties te zitten."

Volgens Coenen gaat het college van burgemeester en wethouders in de aankomende kadernota in juni - waarin de komende plannen voor de gemeente worden gepresenteerd - een knoop doorhakken voor SDVB. ,,Het is nu dus nog afwachten hoe de wethouder reageert op ons verhaal."

In een eerste reactie meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel dat de gemeente momenteel ,,in goed overleg met SDVB" de mogelijkheden bekijkt. ,,De komende weken wil het college hierover een besluit nemen."