• Judith Leroy

SGP: 'Bescherm boeren tegen intimidatie'

BARNEVELD De Barneveldse SGP-fractie maakt zich zorgen over de veiligheid van boeren in deze gemeente, nu intimidatie en bedreiging op agrarische erven door dierenactivisten landelijk vaker voorkomt. ,,Wat doen wij om boeren te beschermen en te ondersteunen?''

Wouter van Dijk

Dat laatste wil raadslid Arend Flier weten, die hierover het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen stelt. Recent werden er bij een varkenshouderij in Lunteren stiekem camerabeelden in de stal gemaakt door dierenactivisten. In het Noord-Brabantse Biezenmortel werd een woonboerderij van een varkenshouder door dierenactivisten beklad, nadat hier begin deze maand bijna drieduizend varkens omkwamen door een stalbrand. Flier: ,,Ik maak me hier zorgen om en ik wil weten of dit soort zaken ook hier spelen.'' Concreet wil hij weten of het illegaal betreden van een boerenerf aangepakt kan worden als huisvredebreuk.

Flier wil daarom weten of het college van b. en w. zicht heeft op eventuele bedreigingen en intimidatie van boeren in de gemeente Barneveld en of hier met de politie contact over is. ,,Misschien is er wel meer bekend over pogingen tot aangestoken stalbranden.'' Hij denkt dat vooral varkenshouders en pluimveehouders het risico lopen slachtoffer te worden van de activisten.

Ook wil hij weten of er in Barneveld mogelijkheden zijn om boeren tegen dit soort zaken te ondersteunen. ,,Bijvoorbeeld door een meldpunt op te richten, zodat bedreigingen en intimidaties gebundeld kunnen worden. Hoe meer informatie politie en gemeenten bij elkaar kunnen leggen over bepaalde voorvallen, hoe beter daarop ingegrepen kan worden." Ook wil Flier weten of de gemeente boeren kan ondersteunen door ze advies te geven over beveiliging van hun terrein en stallen, bijvoorbeeld door hier een informatieavond over te houden. ,,We weten dat organisatie LTO hier aandacht voor heeft, maar misschien ligt hier ook een taak van de gemeente.''

Recent nam een ruim een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een voorstel aan om ,,keihard'' op te treden tegen het bedreigen van boeren en hun families.