• Politie Ede

Sluiting woning Ederveen vanwege drugsvondst

EDERVEEN De gemeente Ede heeft woensdag 20 juni een woning in Ederveen gesloten in verband met de vondst van een grote hoeveelheid harddrugs eerder dit jaar. Burgemeester René Verhulst heeft dit besluit genomen op grond van de Opiumwet. De handel in harddrugs en de productie van chemische stoffen is levensgevaarlijk en strafbaar. De sluiting betekent dat de komende zes maanden niemand het pand mag betreden. Ook de eigenaar niet.

,,De afgelopen maanden zijn in het buitengebied van Ede meerdere dumpingen geweest van afval afkomstig uit drugslabs. Ook zijn er in dit gebied drugslabs en opslagplaatsen ontmanteld. We zien dit nu vaker dan in de voorgaande jaren en het is een bevestiging dat criminelen ons buitengebied hebben gevonden om zich bezig te houden met het produceren van harddrugs", schrijft de politie Ede op Facebook.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waarbij de onder- en bovenwereld worden vermengd, zogenaamde ondermijning, is één van de speerpunten op het gebied van veiligheid van de burgemeester van Ede, meldt de gemeente. Het produceren en handelen in drugs is een voorbeeld van georganiseerde criminaliteit. Burgemeester René Verhulst: ,,Iedereen weet dat dit verboden is. Daarbij is de kans op explosie bij de productie van chemische stoffen zeer groot. Dit is ook nog eens een risico voor de leefomgeving in de buurt. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren hiervan. Maar ook dat men de risico's kent die je loopt als je meewerkt aan criminaliteit."

De gemeente Ede roept haar inwoners op te voorkomen dat zij zelf onbedoeld meewerken aan criminele activiteiten en ook criminele activiteiten die zij zien te melden. ,,Ondermijnende criminaliteit komt namelijk overal voor en kan iedereen raken. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: wietplantages in schuren waardoor brand ontstaat, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, intimiderende criminelen die op zoek zijn naar een leegstaande schuur voor hun praktijken." Burgemeester Verhulst: ,,Ondermijning speelt zich af onder onze ogen. Het gaat erom wat je wilt zien, wat je kunt zien, wat je kunt doen. Daarmee is ondermijning een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Niet alleen van politie, justitie en of mij, als burgemeester. Maar ook van alle inwoners."

Het produceren van synthetische drugs brengt een bijzondere geur met zich mee, die, als het eenmaal bekend is, heel herkenbaar is. Binnenkort worden binnen de gemeente geurkaarten beschikbaar en verspreid die de inwoners kunnen helpen bij het herkennen van deze specifieke geur. Hiermee hoopt de gemeente mensen bewuster te maken en te stimuleren om eerder tot melden over te gaan.