'Smaak speelt hier de hoofdrol'

BARNEVELD Met in totaal ruim 3500 bezoekers is de derde editie van culinair festijn Het Preuvenement in Barneveld de succesvolste tot nu toe geweest. ,,We zien onder die bezoekers ook een steeds grotere doelgroep, dat is mooi. Een goede basis voor volgend jaar. We hebben de stijgende lijn te pakken.''

Wouter van Dijk

Dat zegt Gert Ansink namens Stichting Het Preuvenement. Afgelopen woensdag en donderdag presenteerden vijftien horecabedrijven zich op het Theaterplein. Bezoekers konden genieten van diverse hapjes, amuses, dranken en kleine gerechten. ,,Smaak speelt hier de hoofdrol, maar ook bijvoorbeeld bijzondere wijzen van bereiding hebben de aandacht.'' Een jury onder leiding van chef-kok Huub Oudshoorn beoordeelde alle gerechten. Woensdag werd al duidelijk dat grand café Kuhlman de PreufAward in de wacht sleepte. ,,Donderdag ontving ook restaurant De Lunterse Boer een award en oorkonde, vanwege het verrassende dessert waar dit restaurant mee kwam'', zegt Ansink.

GEZELLIGHEID Het Preuvenement draait volgens hem niet alleen om smaak, maar ook om gezelligheid, netwerken en waardering. ,,Elk jaar willen we een bepaalde groep vrijwilligers uit de gemeente Barneveld extra in het zonnetje zetten en ze een culinaire traktatie geven. Dit jaar nodigden we daarvoor vrijwilligers van de brandweer van de verschillende korpsen uit. Ze werden daarbij toegesproken door Klaas Wilting.''

VRIJWILLIGERS Bijzondere aandacht was er deze keer ook voor de vrijwilligers van Stichting Kinderhulp Tsjernobyl Barneveld. Ansink: ,,Zij hielpen tijdens het evenement mee door bijvoorbeeld het servies op te ruimen en ervoor te zorgen dat het afgewassen werd. Als dank voor hun inzet, hebben we ze beloond met een cheque ter waarde van 1250 euro.'' Qua locatie is het Theaterplein prima, zegt Ansink. ,,Vooral omdat het dicht bij het centrum is én omdat we gebruik kunnen maken van faciliteiten van het theater.'' De plek is echter wél te klein om het groeiend aantal horecabedrijven dat mee wil doen een plek te kunnen bieden. ,,We hebben nu weer nieuwe aanmeldingen gekregen, maar geen enkel bedrijf dat volgend jaar afhaakt. Op zich een goed teken, maar op deze plek kunnen we ruimte bieden voor maximaal zeventien deelnemers en dan houdt het wel op.''

De weersomstandigheden voor dit evenement in de buitenlucht waren woensdag niet ideaal, vanwege de regen. ,,Maar uiteindelijk hadden we daar, omdat we maatregelen hadden getroffen, toch niet heel veel last van. Omdat iedereen tijdens een forse bui kwam schuilen, had het ook wel iets gezelligs.'' De dag erop, gistermiddag en -avond, was het weer perfect, aldus Ansink. ,,En het moment van het evenement, zo eind augustus, is ook prima. Restaurants kunnen zich, vlak voor de start van het nieuwe seizoen, presenteren en met nieuwe ideeën komen voor de menu's van het najaar. En voor veel mensen is het ook prettig om elkaar na de zomervakantie weer te treffen.''