Solutions wil afdeling voor buitenlandse verslaafden

VOORTHUIZEN Verslavingskliniek Solutions Center in Voorthuizen wil in september met een nieuwe afdeling starten, gericht op buitenlandse cliënten. De kliniek verwacht vooral veel belangstelling van verslaafden uit landen als Rusland, Frankrijk, Duitsland, België en Italië. ,,Daar is verslavingszorg vaak nog een ondergeschoven kindje, maar is de problematiek zeker niet minder dan hier."

Door Wouter van Dijk

Verslavingszorg in Nederland staat internationaal goed aangeschreven, zegt Miriam Diekman van Solutions. ,,Dat terwijl er in andere landen minder aandacht voor is of soms ook een taboe heerst op verslavingsproblematiek. Al sinds jaar en dag behandelen we Nederlandse cliënten in het buitenland, dan is het geen vreemde gedachte dat buitenlandse cliënten hier geholpen zouden kunnen worden."

PRIVÉKLINIEK Aan de Apeldoornsestraat in Voorthuizen startte Solutions acht jaar geleden de eerste Nederlandse privékliniek voor verslavingszorg. Met name alcoholverslaving wordt hier behandeld, maar ook mensen die verslaafd zijn aan bijvoorbeeld drugs, seks of gokken kunnen hier terecht. ,,Internationaal contact tussen cliënten onderling heeft een positief effect", zegt Diekman. ,,Zeker als het gaat om de manier waarop mensen tegen hun verslavingsproblemen aankijken en de cultuurverschillen die daarbij horen. Juist door die verschillen kunnen mensen veel van elkaar leren." De nieuwe afdeling wordt Engelstalig. ,,We hebben daarnaast ook een Russische verslavingsarts in dienst in Voorthuizen." Speciaal voor dat land zijn inmiddels ook contacten aangehaald met een medisch bemiddelingsbureau uit Rusland.

De komst van de buitenlandse afdeling heeft volgens Diekman geen effect op de bestaande Nederlandse afdelingen en beperkt zich tot een deel van de vestiging in Voorthuizen. ,,Onze kliniek in Otterlo blijft gewoon beschikbaar voor de huidige doelgroep. Hier richten we ons met name op jongeren. Solutions Center in Voorthuizen zal zich eveneens blijven richten op de Nederlandse verslaafde."

HOTELS De kliniek heeft ook een vestiging in Antwerpen. ,,We hebben inmiddels contacten bij de Europese Unie in Brussel. Mogelijk groeit onze internationale aanpak daarna veel verder uit." Bij verslavingszorg is het volgens Solutions voor veel mensen prettig om in het buitenland behandeld te worden. ,,Tegelijkertijd is het contact met de familie ook van groot belang", zegt Diekman. ,,Mensen in de sociale omgeving zijn heel belangrijk om te voorkomen dat iemand in het oude patroon terugvalt. Het is daarom een voordeel dat in de buurt van Voorthuizen, met name in Garderen, voldoende hotelfaciliteiten aanwezig zijn."