• Heliflight.nl

Station Barneveld Zuid slaat aan

BARNEVELD Een groeiend aantal bewoners van de Barneveldse wijk Veller weet, een kleine maand na de opening van Barneveld Zuid, de weg naar het nieuwe station te vinden. Daarnaast stappen steeds meer reizigers bij deze halte uit, met als bestemming scholen De Meerwaarde en het Van Lodenstein College, én het Pluimveemuseum.

Door Wouter van Dijk

Vervoerder Connexxion sprak bij de opening van het station de verwachting uit dagelijks duizend reizigers te trekken naar het station, met daarna een snelle groei.,,Voor jongeren uit Veller die in Amersfoort op school zitten, is dit station ideaal", zegt voorzitter Hans Attema van wijkplatform Zuid III/Veller. ,,Niet alleen ligt het station nu op loopafstand, de leerlingen kunnen ook nog eens instappen in een nog lege trein."

Ook de andere kant op, richting Ede en Wageningen, is de nieuwe verbinding volgens Attema een goede aanvulling. ,,Waarbij ik verwacht dat het aantal jonge reizigers over enkele jaren fors zal toenemen. Veller is een wijk met veel jonge gezinnen. Veel kinderen zitten nu nog op de basisschool of het voortgezet onderwijs, een deel zal straks voor vervolgonderwijs richting Amersfoort of Ede reizen." Eerder constateerde deze krant al dat, nog geen twee weken na de opening van het nieuwe station, de fietsenstalling al bijna volstaat. Station Zuid heeft ook een groeiende uitstapfunctie, merkt directeur Kees Heek van vmbo-school De Meerwaarde. ,,Al vanaf het eerste moment begin deze maand vonden leerlingen uit de richting Ede hun weg via dit station. Het komende schooljaar zal het gebruik denk ik toenemen. Tijdens open dagen werd al vaak gevraagd naar de komst van het station, ik vermoed dat leerlingen daardoor sneller voor onze school gaan kiezen ."

Die bereikbaarheid is inmiddels ook op de folders van het Pluimveemuseum gedrukt, een museum 'op negenhonderd meter lopen' vanaf het station. ,,We zijn sinds twee weken heropend en hebben al bezoekers mogen verwelkomen die via Barneveld Zuid kwamen. Vergeleken met station Centrum is de bereikbaarheid flink verbeterd", zegt Cees Floorijp namens het museum. ,,Al moeten we wellicht nog wel de bebording iets verbeteren: eerdere bezoekers raakten verdwaald via de Oud Vellerseweg.''