• Pauw Media

Stembureau gemeentehuis populair bij VVD'ers

BARNEVELD Benieuwd naar de politieke kleur van je eigen buurt? De NOS heeft alle verkiezingsuitslagen per stembureau verzameld. Een greep uit het stemgedrag op 15 maart in de gemeente Barneveld.

Fija Nijenhuis

Om met Barneveld zelf te beginnen: in dertien van de negentien stembureaus werd het meest gestemd op de SGP. Een van de zes uitzonderingen was het gemeentehuis: daar was de VVD het populairst. 18,9 procent van de stemmen op deze locatie ging naar deze partij.

In de Willem van Oranjeschool in de wijk Norschoten stond de ChristenUnie bovenaan met 25 procent, gevolgd door de SGP met 21,8 procent.

In één stemlokaal in Barneveld werd de PVV de grootste: in Ontmoetingscentrum Bronveld in de wijk Oldenbarneveld ging 14 procent van de stemmen naar deze partij, op de voet gevolgd door Denk met 13,1 procent.

In Zorgcentrum Nebo werd de VVD de grootste met 24,6 procent, gevolgd door het CDA met 23,1 procent. Ook bij sportpark De Watermolen (LTC) was de VVD de grootste: 23,3 procent koos voor deze partij. De Veluwehal in het centrum telde de meeste CDA-stemmers: 20 procent. Tweede werd de VVD met 19,2 procent.

In Voorthuizen gingen in zeven van de acht bureaus de meeste stemmen naar het CDA. Alleen in evangeliegemeente De Kandelaar was de VVD de grootste met 24,8 procent van de stemmen.

In de drie stembureaus in Kootwijkerbroek werd de SGP de grootste. Het enige stembureau in Stroe telde de meeste VVD-stemmers: 21,2 procent. In De Belleman in Zwartebroek koos 28,5 procent voor het CDA. Ook in Terschuur en De Glind werd deze partij de grootste met respectievelijk 25,2 procent en 28,4 procent.

In Kootwijk werd de VVD de grootste: 26,1 procent. Garderen was verdeeld: de Dr. Kruimelstaete was populair bij SGP'ers: 28,4 procent van de stemmen ging naar deze partij. In Dorpshuis De Koepel trok de VVD de meeste stemmen: 27,4 procent.