• Henk Hutten

Streekbussen en Valleitrein rijden niet tijdens tweedaagse staking

BARNEVELD/REGIO Tijdens een landelijke staking in het openbaar vervoer rijden in de regio Barneveld volgende week maandag en dinsdag (30 april en 1 mei) alle streekbussen niet. Ook de treinen op de Valleilijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen staan die dagen stil.

Dat meldt vakbond FNV, die aangeeft dat deze staking qua opzet groter zal zijn dan de vorige staking in januari. Buschauffeurs en treinmachinisten in het streekvervoer eisen van de werkgevers harde afspraken over het verminderen van werkdruk, maar de werkgevers op hun beurt weigeren die te geven, stelt de vakbond. FNV had de werkgevers tot vandaag de tijd gegeven te reageren op het ultimatum.

Volgens de vakbond lijden ook passagiers onder de hoge werkdruk van de chauffeurs en machinisten. ,,Zij hebben te maken met vertragingen door te krappe rijtijden en missen daardoor hun aansluiting.'' Paula Verhoef, onderhandelaar van FNV: ,,We willen met deze staking de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog en het wantrouwen zit diep. De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers. Als zij bereid zijn concrete afspraken te maken, gaan de plannen zó van de busbaan.''