• Marcel Antonisse

Toerisme Barneveld drie tot zes procent in de plus

BARNEVELD/KOOTWIJK Het aantal overnachtingen en de omzetten in de toeristische sector in de gemeente Barneveld zijn dit jaar met drie tot zes procent gestegen. ,,Dat is een reële schatting", aldus voorzitter Wilco de Jong van Go Barneveld. Dinsdagavond vond de officiële afsluiting plaats van het toeristisch seizoen op camping Harskamperdennen in Kootwijk. Tegelijk werd er een nieuw eetconcept gelanceerd voor het volgende toeristische seizoen. Dit houdt in dat mensen het voor-, hoofd- en nagerecht bij verschillende restaurants in de gemeente kunnen gebruiken.

Jannes Bijlsma

,,Er komen drie varianten: het 'walk-dinner', 'biking-dinner' en 'driving-dinner'", zegt De Jong. ,,Bij het walking-dinner ga je eten bij restaurants in bijvoorbeeld Voorthuizen, die op loopafstand van elkaar gevestigd zijn. Je stapt op de fiets voor het 'biking-dinner' en voor het ´driving-dinner´ begin je bijvoorbeeld bij De Tolboom in Terschuur en eindig je bij Gasterij 't Hilletje in Kootwijk." De drie varianten krijgen allen een vast tarief en worden volgend jaar rond Pasen gepresenteerd. ,,De horeca-ondernemers die aanwezig waren op de Harskamperdennen toonden zich al enthousiast."

ALCOHOLISCH DRANKJE Het concept past volgens De Jong bij een nieuwe trend: 'Food Tourism'. ,,Kijk naar wat de Goudse Kaas doet met Gouda en de Parmaham met Parma. Wij zitten hier in de FoodValley en dus is het logisch dat we onszelf op deze manier ook in de markt zetten, naast de gebruikelijke fiets- en wandelroutes. Waar we uiteraard gewoon mee doorgaan, overigens." Go Barneveld heeft erover nagedacht om shuttlebusjes in te zetten voor mensen die het 'driving-dinner' afnemen, zodat iedereen met een gerust hart een alcoholisch drankje kan nuttigen tussen de verschillende gerechten door. ,,Helaas is dat nog niet haalbaar", vertelt De Jong. ,,Maar het blijft onze aandacht houden. Het is ook afhankelijk van het succes van het concept of die busjes in de toekomst wel mogelijk zijn."

KIPPENRALLY Het goede toeristische jaar 2017 heeft verschillende oorzaken, aldus De Jong. Eén ervan is het over het algemeen toch goede weer. ,,De zomermaanden waren misschien niet heel geweldig. Maar in het voorjaar hadden de ondernemers niet te klagen over het weer en ook het naseizoen - de weken voor de herfstvakantie - mocht er zijn."

Als succesnummer van dit jaar benoemt De Jong de Kippenrally, die leidt langs verschillende toeristische attracties in de gemeente Barneveld en waarbij toeristen pluimveebedrijven in het gebied bezoeken. ,,Het 'Roadbook' op onze site is 1840 keer gedownload." Ook is er volgens De Jong nog steeds veel animo voor Giro di Barneveld, een 75 kilometer lange fietstocht door de gemeente.