• PvdA-fractievoorzitter Harry van Huijstee.

    Freek Wolff

'Hoeveel kinderen leven in Ede in armoede?'

EDE  Kan het college van b. en w. op basis van landelijke cijfers schatten hoeveel kinderen in Ede in armoede leven? Dat vraagt PvdA-fractievoorzitter Harry van Huijstee (foto) in schriftelijke vragen aan het college. Aanleiding is een verhaal in Ede Stad begin december over armoede in Nederland en de risico´s ervan. ,,De PvdA vindt dat kinderen moeten kunnen leven in een veilige en zorgzame samenleving."

Gerard van Wijk

Er zijn weliswaar minimaregelingen waarbij kinderen in aanmerking komen voor vergoedingen zoals bijdragen voor schoolgeld, een laptop en/of fiets als ze beginnen op de middelbare school of kunnen deelnemen aan sport of cultuur. ,,Ondanks deze regelingen is er blijkbaar een groot risico om in armoede te belanden. De PvdA in Ede wil meer inzetten op preventieve maatregelen."

Gevraagd wordt of het college een plan heeft om de groep kinderen die in  armoede leven beter zichtbaar te maken of anders onderzoek te doen naar hoeveel kinderen en gezinnen in (onzichtbare) armoede leven in Ede. Eerder werd een motie van de PvdA unaniem aangenomen waardoor Ede is aangesloten bij de Landelijke Alliantie kinderarmoede.

,,Wat heeft dit opgeleverd voor de gemeente Ede en meer specifiek voor de kinderen?" Van Huijstee refereert ook aan de situatie in Arnhem waar de gemeente een deel van de inwoners hun schulden heeft kwijtgescholden. ,,Is het college bereid om te kijken naar de mogelijkheden voor de inwoners van Ede die vergelijkbare schulden bij de gemeente hebben?"