• Oratoriumvereniging Valerius tijdens repetitie

    Henk Hutten

Valerius viert jubileum met oratorium 'Paulus'

BARNEVELD Na zo'n negen maanden oefenen is het zaterdag 14 februari zover. Oratoriumvereniging Valerius uit Barneveld viert haar 70-jarig jubileum met de uitvoering van het oratorium Paulus van Mendelssohn in de Bethelkerk. Compleet met orkest, om zo het leven van Paulus te bezingen. „Het belooft een prachtige avond te worden, echt muziek voor jong en oud, waarbij zang en orkest elkaar aanvullen", aldus Jaap van Middendorp, tweede penningmeester van Valerius.

„Ik ben zelf zo'n negen jaar geleden bij Valerius gekomen, nadat ik al 25 jaar bij het Lunterens Vocaal Ensemble had gezongen. Zingen zit me in het bloed. Daarvoor was ik een jaar lid bij Soli Laus Deo en tussendoor zong ik daarnaast ook nog heel wat jaartjes in het dubbelkwartet Psallite. Inmiddels zit ik alweer zeven jaar in het bestuur van Valerius. Natuurlijk, in het begin moest ik flink wennen. Bij Valerius hebben we veel meer leden, 79 om precies te zijn. In Lunteren was de zelfstandigheid van de stem enorm belangrijk, bij Valerius is daarnaast ook de 'zeggingskracht' van groot belang. Zeker als we grotere werken uitvoeren, zoals nu de 'Paulus', heb je aardig wat volume nodig. Het relatief lang studeren op een oratorium lijkt in het begin misschien weinig afwisselend, maar in de praktijk blijkt er ongelofelijk veel variatie in zo'n oratorium te zitten. Anderzijds zijn we er na negen maanden studeren ook wel echt aan toe om het te gaan uitvoeren."

BREED PUBLIEK „Ons doel met Valerius is om grote muzikale werken met professie uit te voeren voor een breed publiek. We zijn amateurs, dat wel, maar we vinden dat deze schitterende muziek het verdient om goed uitgevoerd te worden. Juist dat is uniek in Barneveld, om een oratorium als de Paulus te horen. Een complex stuk, met een geestelijke strekking. Daar genieten we van en dolgraag willen we daar mensen van mee laten genieten. Vandaar ons concert aanstaande zaterdag.''

,,Wat voor mensen zingen op Valerius? Ons jongste lid is 20, de oudste boven de 80. Helaas hebben we niet vreselijk veel jongeren, maar gelukkig hebben we nu contact met een muziekdocent van het Johannus Fontanus College om klassieke muziek meer onder de aandacht te brengen. Als -en dat geldt voor jongeren en ouderen- ze er eenmaal door geraakt zijn, steken ze elkaar vaak aan en gaat de liefde voor 'onze' muziek nooit meer weg. Dat zie je in dit jubileumjaar extra goed. We bestaan 70 jaar en hebben altijd leden gehad die houden van deze muziek, die zich erin vast willen bijten. Daarom hebben we richting de toekomst ook alle vertrouwen dat het goed komt. Al betekent dat wel:

scherp blijven op ledenaantal, op waardevolle invulling van de concerten en op zinvolle activiteiten. Kortom, je moet blijvend laten zien dat Valerius een actieve en enthousiaste club is."

GROTE CONCERTEN „Als oratoriumvereniging hebben we twee grote concerten dit jaar. Als eerste aanstaande zaterdag, zoals gezegd met de Paulus van Felix Mendelssohn. Een oratorium over het leven van de Bijbelse figuur Paulus, een leven vol hectiek en emoties. Dat kan niemand zaterdagavond ontgaan; in orkest en koor voel en hoor je euforie en dramatiek in zijn leven, met name in de koperblazers en het slagwerk. Daarnaast voeren we in december het Weihnachtsoratorium uit van Johann Sebastian Bach. Dat laatste project is niet alleen voor onszelf, we willen dit samen met projectleden uitvoeren. Zij kunnen mee repeteren, met als climax een prachtig concert met een beroepsorkest en professionele solisten."

MEDEWERKENDEN Medewerkenden aan het concert van zaterdagavond 14 februari zijn dirigent Ger Vos, sopraan Margreet Rietveld, tenor Stephan Adriaens, bas Marc Pantus, het Nederlands Begeleidings Orkest en organist Gonny van der Maten. Kaarten kosten in de voorverkoop 25 euro, in de kerk 27,50 euro. Jongeren tot 21 jaar kunnen voor € 10,- naar binnen. Plaats van handeling is de Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan in Barneveld.

Meer informatie is te vinden op www.valeriusbarneveld.nl