• Edward Doelman

'Verkoop appels daalt' 

BARNEVELD ,,Snel, sneller, snelst; we kiezen steeds meer voor gemak, zoals een kant-en-klare maaltijd, groente uit een potje of een sapje in een flesje." Aan het woord is Arjan Klarenbeek, die reageert op de verse cijfers van brancheorganisatie GroentenFruit Huis. De groenteman kijkt er niet van op: ,,Nee hoor, die dalende trend is al een paar jaar aan de gang. Nederlanders kopen steeds minder verse groenten en fruit."

De getallen bevestigen die lezing. In 2008 werd in een huishouden gemiddeld 72,4 kilo verse groente en 89,6 kilo vers fruit aangeschaft. Dat was afgelopen jaar nog maar 67,5 kilo groente en 80 kilo fruit. ,,Ik denk dat het overigens in deze landelijke streek nog wel meevalt. We zijn toch wat traditioneler aangelegd. In mijn eigen zaak gaat het zelfs ieder jaar wat beter", vervolgt Klarenbeek.

 

Wel neemt hij een duidelijke verschuiving waar. ,,We kopen minder appels en vervangen die voor mixen van ongebrande noten met gedroogde abrikozen, vijgen en dadels." Het veranderende koopgedrag is te verklaren. ,,Gezond eten vinden we steeds belangrijker. De wat onbekendere gedroogde vruchten en ongebrande noten bevatten goede vetten en weinig koolhydraten."