• ...

Vijf verdachten moord Djordy blijven vastzitten (update)

AMSTERDAM/BARNEVELD Vijf van de zes verdachten van de zogeheten vergismoord op de van oorsprong Barneveldse dj Djordy Latumahina (31) in Amsterdam blijven vastzitten in afwachting van hun proces. De rechtbank in Amsterdam wees woensdag een aantal verzoeken tot opheffing van de voorlopige hechtenis af. Van één verdachte, Benito L., was de voorlopige hechtenis eerder al geschorst.

Woensdag was de eerste proformazitting in de zaak, een zitting die nodig was om het voorarrest van de verdachten te verlengen. Latumahina, opgegroeid in Barneveld en enkele jaren geleden verhuisd naar de hoofdstad, werd in het bijzijn van zijn vriendin en tweejarig dochtertje onder vuur genomen in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Hij stierf ter plekke. De vrouw raakte zwaargewond, het kind bleef ongedeerd.

Latumahina zou slachtoffer zijn geworden van een persoonsverwisseling. Het vermoedelijke doelwit van de schietpartij woonde in hetzelfde appartementencomplex en reed in eenzelfde soort auto als de dj. In maart werden zes verdachten tussen 30 en 45 jaar oud aangehouden. Vermoedelijk is onder hen één van de schutters en de bestuurder van de vluchtauto.

Tijdens de zitting reconstrueerde de officier van justitie hoe de moord werd voorbereid en uitgevoerd en de rol van de verschillende verdachten daarbij. Zij maakten gebruik van drie auto's en drie prepaid-telefoons, die zijn getraceerd en gekoppeld aan de verdachten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is verdachte Djurgen W. één van de twee schutters. Naar de tweede schutter wordt nog gezocht. Ulrich B. zou de vluchtauto hebben bestuurd. De overige verdachten regelden onder meer de auto's die bij de moord werden gebruikt. De advocaten betoogden dat hun cliënten weinig tot niets met de hele zaak te maken hebben gehad. Twee van de verdachten, Wendell R. en Giovanni D., verklaarden onschuldig te zijn.

De raadsman van de vriendin en het dochtertje van Djordy Latumahina liet woensdag weten te zullen aansturen op een schadeclaim wegens shockschade en gederfde inkomsten. De volgende proformazittingen zijn op 8 september en 28 november.

In april werd bekend dat de 39-jarige Cedric R., hoofdverdachte van de moord op Latumahina, eerder verdacht werd van betrokkenheid bij een beroving van Albanese drugsdealers in Amsterdam. Bij die beroving, in juli 2009, vielen twee doden en twee zwaargewonden. De verdachte werd bij deze 'ripdeal' gearresteerd. Er werd negen jaar cel tegen hem geëist omdat de aanklagers stelden dat R. de spin in het web zou zijn geweest. De advocaat van de verdachte stelde echter dat R. slechts als chauffeur had opgetreden en niets wist van het geweld. De rechtbank volgde de advocaat en legde R. een celstraf van vijftien maanden op.