• Foto: Wouter van Dijk

'Vijftig inbraken in de eerste 25 jaar'

BARNEVELD Vijftig inbraken in de eerste 25 jaar, meer dan anderhalf miljoen euro kosten aan verzekering, veiligheid en schade, bijna tienduizend uur besteed aan het opbergen van juwelen en horloges voor de nacht. Zo vertaalt Bert Jan Ibink 36 jaar juwelierschap aan de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld in enkele kerncijfers. Eind deze week sluit de juwelierszaak definitief de deuren.

Door Wouter van Dijk

,,Daarmee komt een einde aan een bijzondere en speciale periode op deze plek", zegt Ibink, die dit jaar met een nieuwe bedrijf start. ,,Zonder winkeldeur", benadrukt hij. Ibink startte zijn juweliershuis in 1979, nadat hij de vroegere juwelierszaak van Van Dronkelaar op deze plek overnam. In augustus vorig jaar besloot Ibink ,,met pijn in het hart" te stoppen, ook omdat zijn zoon Loek, die al vanaf zijn veertiende meehelpt in de winkel, andere ambities heeft.

PERSOONLIJKE AANDACHT Het mooiste aan het werk in Barneveld was volgens Ibink vooral de persoonlijke aandacht. ,,Mensen komen bij jou iets heel persoonlijks kopen, vaak ook voor een bijzondere gelegenheid." Een hoogtepunt voor het juweliershuis was de kunstexpositie van de Bulgaarse kunstenaar Valentin Bakardjiev in 2009, destijds geopend door tv-presentatrice Tineke Verburg. Ook op andere momenten werd het juweliershuis beschikbaar gesteld voor kunst, zelfs ook eenmaal voor de opname van een reclamespotje. ,,In totaal hebben we in de winkel daarnaast zo'n twintig parel-, diamanten- en horlogeshows gegeven." Ook verschenen er in de loop der tijd in totaal 25 exclusieve Ibink juwelenboeken, die in een oplage van gemiddeld zo'n 3500 stuks het hele land doorgingen.

KIWANIS Naast zijn werk in de zaak, zette Ibink zich de afgelopen jaren ook op andere vlakken in voor de Barneveldse samenleving. Zo was hij van 1988 tot 1994 voorzitter van de Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV), was hij onder meer één van de oprichters van de Kiwanisclub Barneveld en nam hij plaats in het bestuur van de Oud Veluwse Markt, de VVV en stichting De Barneveldse Beiaard.

SIEBEL De bekende juweliersplek op de hoek van het Dijkje blijft bestaan. Eerder werd duidelijk dat vanaf vrijdag 1 mei de zaak overgenomen wordt door Siebel Juweliers. ,,Het is een prachtig interieur dat helemaal ingericht is voor een juwelier", zegt Ibink. Ook de benodigde veiligheidsaanpassingen aan het pand, onder meer rolluiken, een deursluis, speciaal veiligheidsglas en camera's, zijn aanwezig.

Helemaal afscheid van zijn vaak neemt Ibink niet. ,,Ik begin een nieuwe bedrijf, 'Ibink Juwelen on tour', waarbij we jaarlijks een concert en een grote juwelenshow houden op locatie."