• De straat Ternate in Eilanden-Oost.

    Wouter van Dijk

Vink: 'Zand onder Eilanden-Oost is schoon en veilig'

BARNEVELD Volgens afvalverwerker Vink is het zand dat onder wegen in de Barneveldse wijk Eilanden-Oost is gebruikt 'schoon en veilig'. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Tauw, dat door Vink in de arm is genomen, komt tot die conclusie na zelf monsters in de wijk te hebben genomen.

Jannes Bijlsma

Onder de straat Ternate is 854 ton zand gebruikt dat daar volgens de regels niet toegepast had mogen worden. In een keuring werd onder meer een verhoogde waarde van de aromatische stof styreen gevonden. Toch werd de grond gebruikt voor nieuwbouwprojecten. Nadat tv-programma Zembla hier in november over berichtte, ontstond grote onrust onder bewoners. Afgelopen dinsdag namen onderzoekers van Tauw monsters van het zand dat onder straten, voetpaden en parkeerplaatsen is gebruikt, tijdens het bouwrijpmaken van de grond. Tauw meldt: ,,Alle geanalyseerde parameters zijn aangetoond beneden de achtergrondwaarden. Het zand wordt hierbij aangemerkt als 'altijd (of vrij) toepasbaar'."

GEEN ZORGEN Vink is verheugd over deze eerste resultaten, zo laat woordvoerder Jaap Kevelam weten. ,,Bewoners van deze wijk hoeven zich geen zorgen meer te maken, nu is gebleken dat het zand schoon en veilig is. Vink ziet de onderzoeksresultaten met betrekking tot andere locaties de komende weken dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Zodra de onderzoeken ook daar zijn afgerond, zullen de bijbehorende rapportages beschikbaar worden gesteld." Afgelopen week heeft Tauw ook monsters genomen onder het nieuwbouwproject aan de Van den Bogertlaan en in Veller. 

Namens de gemeente Barneveld doet ook het bureau Royal HaskoningDHV onderzoek naar de samenstelling van het mogelijk vervuilde zand. Dat onafhankelijke onderzoek wordt begeleid door een klankbordgroep van bewoners. In januari wordt met dit onderzoek gestart en naar verwachting is het in februari afgerond.

Ook een woordvoerder van die klankbordgroep, waarvan een aantal leden aan de Ternate woont, is blij met de eerste resultaten. Ze houdt ondertussen een slag om de arm. ,,Aan de ene kant is dit supergoed nieuws. Aan de andere kant is het rapport er nog niet. Daarin moet definitief duidelijk worden hoe hoog de waarde styreen is. We wachten het definitieve rapport dus nog even af, maar ik ben blij met deze voorlopige conclusie."

Label:

Zandcrisis