• Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel

'Voorthuizen schoonste dorp van de Veluwe'

VOORTHUIZEN Scholieren, ondernemers en vrijwilligers; Voorthuizenaren sloegen donderdag de handen ineen om hun woonplaats het schoonste dorp van de Veluwe te maken.

Verkeersborden werden geboend, winkeliers spoten hun straatje schoon en lapten etalageruiten. De gemeente Barneveld zorgde voor veegwagens. Organisatoren Ondernemers Vereniging Voorthuizen (OVV) en Plaatselijk Belang leverden emmers, bezems en hogedrukreinigers.

,,Naast de enthousiaste inzet van de kinderen, deden ook alle winkeliers mee. Ruim dertig winkels kregen het label 'Super Schoon'", vertelt Saskia Sol van de ondernemersvereniging.

Een keurmeester liep langs de winkels en bepaalde welke schoon genoeg waren voor het label. ,,Zaterdag wordt tijdens Voorthuizen Bruist bekendgemaakt wie de schoonste onderneming van Voorthuizen heeft. De winnaar krijgt een certificaat." De dag werd afgesloten met een modeshow waarin kleding te zien was gemaakt van afval.

,,We zochten naar een doe-activiteit. Wat kun je doen voor de inwoners? Een dag samen schoonmaken bindt mensen en is voor de basisschoolkinderen educatief. Voor niets gaat de zon op, we moeten samen dit dorp leefbaar houden", vertelt Sol. ,,Daarnaast is Voorthuizen een toeristische trekpleister. Een schoon dorp is ook voor toeristen aantrekkelijker."

Is Voorthuizen na donderdag het schoonste dorp van de Veluwe? Sol: ,,Natuurlijk, we kennen geen ander dorp dat een soortgelijke actie heeft gehouden. Voorthuizen is dus het schoonst.''