• import

Vuile grond vertraagt aanleg glasvezel Stroe

STROE Ondernemers en bewoners in Stroe maken zich zorgen over de aanleg van glasvezel in het dorp. De firma Glasvezel Buitenaf beloofde dit eind 2018 operationeel te hebben, maar de aanlegwerkzaamheden ligt sinds enige tijd stil. ,,Gemeente, aannemer en de Glasvezel Buitenaf wijzen naar elkaar en er gebeurt maar niks”, aldus controller Peter Groen van transportbedrijf Klarenbeek.

Jannes Bijlsma

De vondst van asbest in een stuk grond waarin de glasvezel gelegd moet worden, nabij de Ravenweg en de Stroeërschoolweg, gooit tot op heden roet in het eten. Het dorp Stroe is één van de laatste trajecten die Glasvezel Buitenaf binnen haar project ‘Gelderse Vallei Midden’ moet aansluiten. ,,Maar het werk ligt al maanden compleet stil”, zegt Groen. ,,Wat er precies aan de hand is weten we niet, behalve dat er asbest is gevonden. We maken ons grote zorgen.”

VOORZORG Groen zegt gehoord te hebben dat de betrokken partijen het niet eens zijn over hoe de vervuiling opgeruimd moet worden. ,,Wat ik ervan hoor, is dat de gemeente Barneveld vindt dat de aannemer te weinig voorzorgsmaatregelen neemt bij het opruimen en daarom niet verder mag graven. Uit contacten die ik met de verschillende partijen heb, begrijp ik dat we eerder van maanden dan van weken uit moeten gaan, voordat alles geregeld is. Dat kan echt niet.”

Klarenbeek stelde de partijen voor om zelf een grondverzetbedrijf in te huren die de klus zou klaren. ,,Het schijnt maar om een klein plekje te gaan. Maar ons voorstel werd afgewezen. We worden er zo langzamerhand moedeloos van.” Dat gevoel bekruipt ook Elly Malestein van Malestein Makelaardij uit Stroe. ,,De partijen wijzen maar naar elkaar en het werk ligt ondertussen helemaal stil. Waarom moet dit zo lang duren?” Malestein was ambassadeur in Stroe voor het project van Glasvezel Buitenaf, en wierf in het voorjaar van 2017 veel glasvezelklanten. Mede dankzij haar inzet werd het vereiste percentage van 50 procent gehaald, waarmee het glasvezelnetwerk kon worden aangelegd. ,,Wat er nu gebeurt, is dan heel wrang.”

ISDN De zorgen van Groen en Malestijn hangen samen met het feit dat KPN de ISDN-verbinding in het dorp half juli van dit jaar wil afsluiten. Hier zijn zij nu nog op aangesloten. ,,Wij hebben 80 vrachtwagens rijden, die via de boordcomputer worden aangestuurd”, aldus Groen. ,,Negentig procent van onze klanten geeft zijn orders door via internet. Wij zijn compleet afhankelijk van internet. Er moet echt snel iets gebeuren.”

Plaatselijk Belang Stroe is op de hoogte van de situatie, maar kan ook niet precies zeggen wat er aan de hand is. ,,We hebben vorige week vragen gesteld bij de gemeente en de projectleider. Daar hebben we nog geen antwoord op”, zegt woordvoerder Arie van Oosterom. ,,We kunnen niet wachten tot er een oplossing komt; als je vanuit Kootwijk hoort welke fantastische internetsnelheden er daar gehaald worden, dan wil je dat hier natuurlijk ook. Hopelijk horen we snel hoe een en ander wordt opgelost.”

STILGELEGD In een gezamenlijke verklaring laten de gemeente en Glasvezel Buitenaf weten dat zij er momenteel naar streven om de betrokken adressen vóór 1 juni aan te sluiten. Zij bevestigen dat er op een klein stuk van het tracé een verontreiniging is aangetroffen. ,,Glasvezel Buitenaf heeft de werkzaamheden stilgelegd en heeft samen met de gemeente gekeken naar een alternatief tracé om het glasvezel aan te leggen”, zo schrijven beide partijen.

Dat alternatieve tracé werd uiteindelijk gevonden. ,,Volgens standaardprocedure wordt er een bodemonderzoek uitgevoerd. Zodra dit is afgerond, maakt de aannemer een nieuwe planning voor het graven en het aansluiten bij de mensen thuis.” Glasvezel Buitenaf informeert de bewoner per brief over de planning, als die klaar is. ,,De verwachting is dat dit binnen nu en twee weken het geval zal zijn.”

ASBEST De fractie van Lokaal Belang heeft het college van b. en w. intussen vragen gesteld over de kwestie. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers wil onder meer weten van wie het stuk grond is waar de vervuiling is gevonden, hoe het asbest er terecht is gekomen, of dit schadelijk is en of het nog wordt gesaneerd. Verder vraagt hoe het ervoor staat met de aanleg van glasvezel in Garderen, Voorthuizen, Zwartebroek en Terschuur.