• In februari 2018 werd een drugslab gevonden in een loods aan de Valkseweg.

    Politie

Waakzaam op criminaliteit in Barnevelds buitengebied

KOOTWIJKERBROEK Om de veiligheid in het buitengebied te vergroten, wil de gemeente Barneveld bewoners daar opmerkzamer maken op de aanwezigheid van (drugs)criminaliteit. Met hetzelfde doel voor ogen gaan verschillende instanties de komende tijd ook nauwer samenwerken. Hiertoe ondertekenden zij het keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied Barneveld. Dit gebeurde in De Essenburcht in Kootwijkerbroek.

Jannes Bijlsma

Uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid (CCV) blijkt dat zo'n vijftien procent van de agrariërs in het buitengebied wordt benaderd door criminelen. In Barneveld hebben de gemeente en de politie een speerpunt gemaakt van het terugdringen van dit percentage. ,,Veel mensen hebben het idee dat het altijd rustig en veilig is in het Barneveldse buitengebied", zegt Dirk Klein, Teamleider Veiligheid van de gemeente Barneveld. ,,Dat is niet waar. In 2018 werden er in de gemeente tien hennepkwekerijen aangetroffen, vooral in het buitengebied. Aan de Valkseweg werd in een leegstaande loods een xtc-lab gevonden. Op verschillende plekken is drugsafval gevonden. Dit is een trend die doorbroken moet worden."

GEBLINDEERDE RAMEN Hierbij is vooral nodig dat bewoners opmerkzamer worden. Tijdens de bijeenkomst, maandagavond in de Essenburcht in Kootwijkerbroek, kregen de aanwezigen voorlichting over waar ze op moeten letten bij criminaliteit. ,,Lopen er bij de buren dertig of veertig verschillende mensen rond bij een schuur die lange tijd leeg heeft gestaan? Dan kan het heel goed zijn dat er een hennepkwekerij wordt opgetuigd. Je moet weten waar je op moet letten. Heeft een bedrijf geblindeerde ramen? Is een winkelpand overdag gesloten, maar lopen er 's avonds wel veel mensen rond? Via misdaad anoniem, de wijkagent of de gemeente kun je dat heel goed melden. De instanties hebben de omgeving echt hard nodig om deze criminaliteitsvormen te bestrijden."

De avond in De Essenburcht werd door bewoners van het buitengebied ten oosten van Barneveld en Voorthuizen gehouden; op 8 oktober vindt er een tweede bijeenkomst plaats voor bewoners van het westelijk deel. Tevens wil de gemeente bewoners inzicht geven in hoe een drugslab eruit ziet. Hiervoor zet ze op 21 september op het Raadhuisplein in Barneveld en op 28 september in het centrum van Voorthuizen een 'mobiel drugslab' neer. ,,Dat is een soort container, waar mensen ook in kunnen kijken. Dan kunnen ze zien, ruiken en ervaren wat zo'n drugslab precies is. Ook in dit geval: de mensen moeten weten waar ze op moeten letten."

TWEEDE GEMEENTE Behalve de voorlichtingscampagne voor bewoners moet ook de krachtenbundeling van de verantwoordelijke instanties helpen om de criminaliteit in het buitengebied terug te dringen. Hiertoe ondertekenden de gemeente Barneveld, politie, brandweer, Rabobank Gelderse Vallei, Omgevingsdienst de Vallei, waterschap Vallei en Veluwe, vertegenwoordigers van buurtapp-groepen, wijkplatforms en verenigingen van plaatselijk belang het keurmerk Veilig Buitengebied. Barneveld is de tweede gemeente in Gelderland die het keurmerk krijgt van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland ,,We hebben de organisaties nu zodanig op elkaar afgestemd, dat we dit keurmerk hebben ontvangen", aldus Klein. ,,Er zijn tientallen afspraken gemaakt. Een kleine greep hieruit? We gaan de komende periode gezamenlijk alle leegstaande panden in het buitengebied inventariseren. Tevens gaan we makelaars in het gebied voorlichten over waar ze op moeten letten, om mogelijke criminele activiteiten op te merken. En in het algemeen zijn de lijnen onderling verkort: allemaal om ervoor te zorgen dat het Barneveldse buitengebied een stukje veiliger wordt."