'Waarde koophuis steeg bijna 2 procent'

BARNEVELD - Goed nieuws voor woningbezitters in de gemeente Barneveld. De gemiddelde prijs van een koophuis is in het vierde kwartaal van 2014 gestegen met 1,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bekendgemaakt. Ook de woningmarkt groeide in het voorbije kwartaal.

In totaal verkochten de aangesloten makelaars bijna 14 procent meer huizen dan een jaar eerder in dezelfde periode. Het herstel van de woningmarkt in Barneveld blijft echter achter ten opzichte van de landelijke cijfers. In heel Nederland werden in het laatste kwartaal van vorig jaar 30 procent meer woningen verkocht. Ook de gemiddelde woningprijs steeg in een jaar tijd met 3,5 procent tot 215.000 euro. Een tussenwoning in de gemeente Barneveld verwisselt voor gemiddeld dezelfde prijs van eigenaar. De gemiddelde woningprijs van alle woningverkopen ligt nog veel hoger, namelijk op 263.000 euro.

De bij de NVM aangesloten makelaars noteerden in de voorbije drie maanden tweehonderd woningverkopen in de gemeente Barneveld. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg dat aantal 133. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen verkoop van hoek- en twee-onder-een-kapwoningen. Alleen de appartementenverkoop bleef exact gelijk. Opvallend is verder de verkooptijd van woningen die te koop staan. Ondanks dat de woningmarkt duidelijk in de lift zit, staan huizen ten opzichte van een jaar eerder wel langer te koop. De gemiddelde verkooptijd bedroeg vorig kwartaal 113 dagen, bijna twee weken langer dan in 2013.

De makelaarsvereniging spreekt de verwachting uit dat de goede berichten dit kalenderjaar een vervolg zullen krijgen. Landelijk wordt een toename van het aantal transacties tussen de 5 en 10 procent verwacht. De woningen zullen ook in waarde vermeerderen. Er wordt een landelijke prijsstijging van 2,5 tot 3 procent voorzien. Deze cijfers zijn niet voor Barneveld en andere woningmarktregio's berekend.

Het achterblijven van de NVM-woningverkopen bij de landelijke cijfers is overigens goed te verklaren. Naast de bestaande bouw worden in Barneveld relatief veel nieuwbouwwoningen opgeleverd. In 2014 werden zelfs 282 nieuwe woningen opgeleverd, meldde de gemeente Barneveld al eerder. In de gemeente Barneveld werden de afgelopen zeven jaar gemiddeld 278 nieuwbouwwoningen opgeleverd