• Edward Doelman

Wakker Dier: 'Veluwse' kwarteleieren Eicom komen uit Frankrijk

BARNEVELD Tv-programma Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) en stichting Wakker Dier beschuldigen eiergroothandel Eicom uit Barneveld van fraude met kwarteleieren. Die zouden niet van de Veluwe komen, zoals op het etiket vermeld stond, maar uit Frankrijk. Bovendien zou het niet gaan om scharrelkwarteleieren, maar om exemplaren uit de legbatterij.

Jannes Bijlsma

Directeur Henk van Hamersveld van Eicom geeft toe dat hij de kwarteleieren uit Frankrijk haalde. Dit had te maken met een brand van bij het bedrijf in Putten, waar hij zijn kwarteleieren afnam. ,,Door alle fipronilperikelen was het in de periode voor kerst moeilijk voor die kwartelhouder om aan een tijdelijk hok te komen. We moesten toen wat anders doen. Het duurt normaal gesproken een week of zes voor je nieuwe etiketten hebt. Dat duurde wat te lang. Daarom hadden we besloten de gok te wagen en de kwarteleieren tijdelijk uit Frankrijk te halen."

ZWARE AANTIJGING Van Hamersveld erkent dat zijn bedrijf hiermee 'fout heeft gehandeld', maar van fraude is geen sprake, zegt hij. ,,Dat is een te zware aantijging. Fout is het, maar we hebben er niet meer geld mee verdiend." De tv-makers en Wakker Dier werden getipt door iemand die zich verbaasde over de enorme hoeveelheden scharrelkwarteleieren die tijdens de feestdagen in de winkels liggen. ,,Wij hebben de afgelopen periode echt niet meer kwarteleieren afgezet dan we normaal zouden doen als we de eieren uit Putten zouden halen", bezweert Van Hamersveld. Sinds een week zijn er stickers op de etiketten geplakt. De Eicom-directeur verwacht na de Pasen weer kwarteleieren van de Veluwe te kunnen leveren.

ISOTOPEN Na de tip ging Wakker Dier op onderzoek uit. Ze lieten proeven doen bij de Duitse firma Agroisolab. Die testte de eieren op isotopen; chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater. Daar kwam inderdaad uit naar voren dat de eieren uit Frankrijk afkomstig zijn en niet van de Veluwe.