• Pauw Media

'We zijn nog steeds verbaasd over onze prijs'

BARNEVELD Twee VWO-6'ers van het Johannes Fontanus College hebben de Jan Penprijs 2017 gewonnen. Deze werd uitgereikt op donderdag 23 maart. De jury van de RijksUniversiteit Groningen verkoos hun profielwerkstuk over ontwikkelingshulp als beste binnen het profiel Economie en Maatschappij.

Lieke van der Made

Eigenlijk ben ik nog steeds verbaasd dat we hebben gewonnen", zegt Rhodé van der Kolk (18) uit Voorthuizen. Samen met Christianne van der Stege (17), ook uit Voorthuizen, werkte zij een half jaar aan een profielwerkstuk over ontwikkelingssamenwerking. Hierbij peilden ze de effectiviteit van de Barneveldse stichtingen 'Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld' (SHIB) en 'Raise'. Christianne: ,,Wij zijn vorig jaar zelf naar Zuid-Afrika geweest om vrijwilligerswerk te doen. Eenmaal terug in Nederland, werden we ons ervan bewust hoe vaak ontwikkelingshulp in het dagelijks leven voorbij komt. Denk bijvoorbeeld aan Giro 555, maar ook collectes aan de deur en spotjes op TV. Toen gingen we ons afvragen wat er eigenlijk allemaal met dat geld gebeurt."

COMPLEX In Zuid-Afrika ervoeren de meiden zelf hoe lastig het is om door middel van ontwikkelingshulp concrete doelen te bereiken. ,,Je kunt voor de mensen daar niet bepalen wat zij nodig hebben. Dat wat je opbouwt moet wel stand houden, ook nadat je vertrokken bent", aldus Rhodé. Zowel zij als Christianne vertrokken met grootse plannen naar Zuid-Afrika. Christianne: ,,Je wilt de tijd die je daar hebt volop benutten, maar het is heel complex. Je moet die ondernemende geest in de plaatselijke bevolking aanwakkeren, zonder daarbij hun eigen cultuur te vergeten. Op dat gebied moet er meer onderzoek komen. Daarnaast moet er bewustzijn worden gecreëerd."

Daarin hebben Christianne en Rhodé een eerste stap gezet met hun eigen onderzoek. Rhodé: ,,We hebben ons verdiept in de standpunten van critici en voorstanders. Vervolgens hebben we bestuursleden van de twee organisaties geïnterviewd. We keken of hun doelen concreet en haalbaar genoeg waren en hebben verbeterpunten toegelicht." Christianne: ,,Onze conclusie is dat de organisaties beide overwegend effectief zijn, maar er is ruimte voor verbetering. Het beginnetje dat wij met ons profielwerkstuk hebben gemaakt is misschien heel klein, maar het is wel een begin. Ik vind het mooi dat wij op die manier toch wel een beetje bijdragen aan een betere ontwikkelingssamenwerking."

VERBAASD Toch waren de VWO'ers al verbaasd dat ze überhaupt genomineerd waren. ,,We hadden ons in een opwelling lastig-minute opgegeven, nadat ik een oproepje voor de Jan Penprijs voorbij zag komen. Daarna hebben we er eigenlijk niet meer aan gedacht. Totdat we een mailtje kregen waarin stond dat wij met vijf anderen genomineerd waren", aldus Christianne. Rhodé: ,,Toen maakten we er zelfs nog grapjes over, we zeiden: 'waarschijnlijk waren er maar 6 inzendingen'. Dat bleken er 60 te zijn." De meiden waren niet alleen verrast, maar ook overdonderd. Rhodé: ,,Er kwam toch wat meer bij kijken dan we hadden verwacht. Het mailtje over onze nominatie kregen we drie dagen voordat onze toetsweek begon. Ineens moesten we een samenvatting van ons profielwerkstuk schrijven, naar Groningen komen voor de presentatie en een filmpje maken. Dat was wel hectisch." Christianne beaamt dit: ,,Dat was wel even een gedoe, maar we vonden het toen al heel gaaf dat we genomineerd waren. Natuurlijk waren we tevreden over ons profielwerkstuk. We hebben ook echt ons best gedaan, maar we gingen er niet vanuit dat het zo goed was, dat we zouden winnen."

ENTHOUSIASME Niet alleen het gedegen onderzoek, maar ook het enthousiasme van de meiden zou ervoor gezorgd hebben dat zij de eerste prijs behaalden. ,,Blijkbaar kon de jury ons enthousiasme proeven, door de woorden die we hebben gebruikt bij het schrijven van ons profielwerkstuk. Dat vond ik heel leuk om te horen", aldus Christianne. Rhodé: ,,Daarnaast kregen we te horen dat we tijdens onze presentatie op de Universiteit gepassioneerd praatten over ons onderzoek. We vonden het allebei ook heel boeiend en leuk om te doen."

Naast natuurlijk de eer, kon de winnaar van de jaarlijkse Jan Penprijs ook rekenen op 200 euro voor het beste profielwerkstuk. Wat Christianne en Rhodé met het geld gaan doen? ,,Met onze profielwerkstuk-begeleider, docent Lennart Schra, spraken we af dat we hem zouden trakteren op een etentje bij Kentucky Fried Chicken (KFC) als we wonnen. Dat was in eerste instantie een grap omdat we dachten dat we toch niet zouden winnen", aldus Rhodé. Christianne: ,,En volgend jaar gaan we allebei studeren. Dat is duur genoeg."