'Webcam brengt tunnelbouw letterlijk in beeld' (video)

BARNEVELD De gemeente Barneveld wil binnenkort een webcam plaatsen op de plek waar momenteel de voorbereidingen zijn gestart voor de bouw van de Harselaartunnel, zodat iedereen de ontwikkelingen 24 uur per dag en 7 dagen per week live kan volgen. De tunnel komt in de Stationsweg/Baron van Nagellstraat, waar sinds begin dit jaar de spoorwegovergang is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Wouter van Dijk

Momenteel werkt uitvoerder Bam Infra aan een nieuw rioleringsstelsel, zowel aan de noord- als aan de zuidkant. De riolering wordt iets ten westen van de huidige overgang onder het spoor doorgedrukt. ,,Op dit moment worden daarvoor de voorbereidingen getroffen'', zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Er wordt een gat van 6,5 x 6,5 meter gegraven met een diepte van 3.7 meter. Vanuit deze bak worden twee grote buizen onder het spoor doorgedrukt: een buis van 90 centimeter voor nutsvoorzieningen en een buis van 70 centimeter voor de riolering. De buizen worden over een afstand van 33 meter onder het spoor gedrukt. Voor het boren zélf zijn drie dagen nodig, want de buizen leggen 12 meter per dag af.''

Met het nieuwe riool wordt ook meteen een gescheiden stelsel aangelegd in het nabijgelegen wijkje bij de spoorwegovergang, zodat schoon regenwater niet meer in het riool terechtkomt. Alle bewoners en bedrijven in dit wijkje doen mee. Ook op Columbiz Park wordt een nieuw riool aangelegd, met een diameter van 1,25 meter.

Na de zomervakantie legt spoorwegbeheerder ProRail een tijdelijke spoorwegovergang voor fietsers en voetgangers aan, iets ten westen van de huidige overgang. Dit tijdelijke alternatief is vanaf de herfstvakantie te gebruiken. Vanaf dat moment start het graafwerk voor de tunnel, zodat de daadwerkelijke bouw van de tunnel eind oktober kan starten.

Fotograaf Gerwin van Luttikhuizen maakte dit weekend, nog vóór de plaatsing van de webcam, vast een korte video-impressie.