• Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies

Werken op reis: relaxt of juist niet?

,,Jullie zijn al drie maanden op vakantie, natuurlijk heb je dan minder stress dan in Nederland!’’ Dit was één van de reacties die wij kregen op ons artikel over (ont)stressen in de vakantie. Wij reizen inderdaad al ruim drie maanden door onder meer New York en Colombia, maar ik kan (helaas) niet zeggen dat we al drie maanden op vakantie zijn. We hebben er voor gekozen om reizen en werken te combineren. Hoewel wij dit vooraf vrij paradijselijk vonden klinken, zijn we er inmiddels achter gekomen dat het best een pittige uitdaging is.

FOCUS OP WERK Terwijl ik dit stuk aan het schrijven ben, zitten Remco en ik in een koffietentje in Lima (de hoofdstad van Peru) te werken. We hebben hier in de buurt voor ruim twee weken een appartement gehuurd. Voordat we Peru verder gaan ontdekken, moet er flink gewerkt worden en dat doen we op dit moment onder het genot van een lekkere cappuccino. Omdat wij met (Nederlandse) bedrijven samenwerken, hebben wij ook tijdens het reizen gewoon met deadlines te maken. Daarom hebben we deze twee weken ingepland om full focus te kunnen werken. 

HET BELANG VAN SOCIAL MEDIA Wat houdt het in om een commerciële reisblog te hebben? Naast het bijhouden van onze website is er nog een belangrijk ding: social media! En tjee.. wat hebben wij een haat-liefde verhouding met onze social-media kanalen. Terwijl Facebook in populariteit is gedaald, is Instagram belangrijker dan ooit. In veel branches word je als bedrijf al niet meer serieus genomen zonder een knappe Instagram-pagina. Wij plaatsen bijna dagelijks updates op Instagram en dat is dan ook een standaard onderdeel van onze werkdag geworden. Naast het regelmatig plaatsen van foto’s is het belangrijk om ook écht sociaal te zijn en contact te maken met volgers. We krijgen steeds vaker privéberichten met vragen over bestemmingen en proberen ook alert te zijn op reacties die onder foto’s geplaatst worden. En hoewel er daardoor meer tijd in gaat zitten, halen we er steeds meer voldoening uit.

ACCOMMODATIES VOOR DIGITAL NOMADS Nu we een aantal maanden op reis zijn, hebben we sterke voorkeuren ontwikkeld qua slaapplaatsen. Hoewel wij normaal vooral kijken naar een goede ligging, is met onze huidige levensstijl juist een goede wifi-verbinding van wereldbelang. Zo hadden wij in Palomino, een kleine badplaats in Colombia, een werkweek gepland. Helaas bleek bij aankomst de wifi zo dramatisch dat we veel tijd hebben verspild. Accommodatie prioriteit nummer twee is ook niet altijd standaard: een eenvoudige tafel met een stoel. Soms is het fijn om gewoon op de (hotel)kamer te werken en het is ergonomisch natuurlijk niet verantwoord om dit vanuit je bed te doen. Een luxe oplossing hiervoor zijn hotels met een gezamenlijke 'workspace’, een gedeelde kantoorruimte waar je lekker kunt flexwerken. Ook vinden wij het fijn om regelmatig in een appartement met keuken te verblijven. Naast dat het voordeliger is om niet continu buiten de deur te hoeven eten, is het vooral heel lekker om af en toe zelf te kunnen koken. Zoals gisteren; gewoon lekker sperziebonen met aardappels en vlees. 

BALANS TUSSEN WERK EN VRIJE TIJD In Nederland vinden we het soms al lastig om een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Op reis is dit niet anders en met ons huidige werk vinden we het zelfs nog iets uitdagender. Vandaag hebben we een 'laptop-dag’ en plannen we verder helemaal niets. Qua uren proberen we gemiddeld vier werkdagen in een week te plannen. Dat betekent dus dat we circa drie dagen over houden om echt te kunnen reizen en we dus dubbel zo lang over een bestemming doen dan de gemiddelde backpacker. Naast ons online werk moeten we ook regelmatig voor ons werk op pad. Zo zijn we van de week het oude centrum van Lima in geweest om er vervolgens een goede reisblog over te kunnen schrijven. Dit hebben we gecombineerd met een fotografie-opdracht voor een reisorganisatie. Voor ons is het ideaal dat we op deze wijze ons werk en het reizen echt kunnen combineren.

TIJDSVERSCHIL De soms matige wifi-verbindingen op werkplekken zorgen er regelmatig voor dat onze planning helemaal omgegooid wordt. En ik (als avondmens) kan het vaak niet laten om ‘s avonds nog een paar uurtjes te werken en bijvoorbeeld wat e-mails te beantwoorden. Een voordeel van het tijdsverschil: dan is het in Nederland al bijna ochtend en heb ik zodra ik zelf wakker word alweer de nodige antwoorden in mijn mailbox. Al met al zit er veel minder structuur in onze werktijden hier en dat vergt wel de nodige discipline.

UITDAGINGEN ALS DIGITAL NOMAD Hoewel wij erg genieten van het reizen, brengt het ondernemerschap als ‘digital nomad’ dus nog wel wat uitdagingen met zich mee. Juist omdat we steeds drukker worden qua freelance opdrachten (wat we supergaaf vinden en ook noodzakelijk is om onze huidige levensstijl te kunnen bekostigen), moeten we steeds strakker plannen en efficiënter proberen te werken. En ja, dat brengt soms wel wat stress met zich mee… ook tussen de palmbomen!

Groetjes uit Lima (Peru),

Anne & Remco

De vaste baan opgezegd, het huis verkocht en de wijde wereld in. Barnevelders Remco Schellekens en Anne van Huis zijn op wereldreis. Twee keer per maand bloggen ze voor de Barneveldse Krant over hun ervaringen. Wil je meer lezen van Anne & Remco? Check hun reisverslagen of volg hun dagelijkse updates op Instagram.