• Myrthe en Jason voor hun nieuwe woning aan de Asterstraat in Barneveld.

    Pauw Media

Starters: 'Wij hebben echt geluk gehad met onze woning'

BARNEVELD Er komen best starterswoningen te koop in de gemeente Barneveld. Maar die worden voor de 'eigen' Barneveldse jongeren echter steeds moeilijker betaalbaar. Bovendien is de vraag zo groot dat je wel heel veel geluk moet hebben om ertussen te komen. Deze krant sprak met twee van die Barneveldse jongeren.

Jannes Bijlsma

Emily Rozendaal is 24, alleenstaand en heeft een fulltime-baan als planner bij een arbo-dienst in Voorthuizen. Hier woont ze al haar hele leven, en wil ze ook blijven wonen. Emily huurt nu, particulier, een bungalowtje van zo'n vijftig vierkante meter. Graag zou ze iets groter kopen voor zichzelf, maar ze komt er op de startersmarkt met geen mogelijkheid tussen.

,,De betaalbare nieuwbouwwoningen in Voorthuizen worden vergeven via lotingen, zoals in de wijk Blankensgoed en Wikselaarse Eng. Die rug-aan-rugwoningen zouden perfect zijn voor mij. Maar het zijn er gewoon te weinig. Met die lotingen moet je geluk hebben. Ik schrijf mij iedere keer weer in, maar tot op heden is het niet gelukt om een woning te bemachtigen. Het is knap frustrerend."

TWEE TON Emily heeft een middelbaar salaris en kan een hypotheek van zo'n 200.000 euro krijgen. Hierdoor komt ze eigenlijk niet in aanmerking voor een bestaande starterswoning. ,,De prijzen van die middenwoningen beginnen vanaf 250.000 euro en dan moet je ook nog heel veel klussen. Een normaal huis begint bij 270.000 euro. Daar liggen dus eigenlijk geen kansen voor mij."

Met haar bungalowtje in Voorthuizen is ze wel blij. Hier woont ze sinds juni vorig jaar,,Ik heb genoeg vriendinnen die op zoek zijn, dus ik heb geluk dat ik dit nog heb kunnen vinden." Toch wil ze graag iets voor zichzelf hebben. Ergens anders wonen dan in Voorthuizen? Geen denken aan, zegt Emily. ,,Ik wil hier gewoon niet weg. In theorie zou ik kunnen huren in Barneveld, maar daar is de vraag net zo groot als hier en kom ik er dus ook niet tussen. Kopen gaat daar ook al niet." In haar ogen worden er te weinig woningen voor jongeren gebouwd. ,,Eigenlijk is er een soort jongerenwijk nodig. Er worden hier veel te veel dure huizen gebouwd. Dat is het grote probleem."

Emily ziet de vrije kavels die worden aangeboden in de wijken Holzenbosch en Wikselaarse Eng maandenlang te koop staan. Ook dat irriteert haar. ,,Er zouden heel veel jongeren mee zijn geholpen als er vier kleine huisjes op zouden worden gerealiseerd. Je zou bijna hopen dat de woningmarkt helemaal instort. Dat zou in ieder geval voor iets normalere prijzen zorgen."

MYRTHE EN JASON De zoektocht naar een betaalbare woning bleek voor Myrthe Konijnenburg uit Barneveld en haar vriend Jason uit Ermelo uiteindelijk wel succesvol, mede dankzij hun ouders die een deel van de financiering op zich namen. Maar makkelijk verliep die zoektocht bepaald niet.

Myrthe en Jason gaan in september van dit jaar trouwen. Ze kozen ervoor ruim van tevoren op zoek te gaan naar een geschikte starterswoning. ,,We wilden eigenlijk in Nijkerk gaan wonen. Daar bleek de woningmarkt echter zo volkomen op slot te zitten, dat we er absoluut niet tussen kwamen." Makelaars vertelden hen dat veel Amersfoorters, die daar geen woning vonden, in eerste instantie naar Nijkerk kijken. ,,We hebben ook gezocht in Ermelo, maar ook daar lukte het ons niet een geschikt huis te vinden."

IN ONZE NOPJES Het aanstaand echtpaar richtte zijn blik vervolgens op Barneveld, voor een woning die aan al hun eisen voldoet. ,,We zochten een eengezinswoning van tussen de 200.000 en 250.000 euro. Voor minder krijg je het gewoon niet. Uiteindelijk hebben we geluk gehad: aan de Asterstraat in de Bloemenbuurt van de wijk Oldenbarneveld." De woning is in totaal 100 vierkante meter groot en het perceel zo'n 180 vierkante meter. ,,We zijn er enorm mee in onze nopjes: nadat we ons huis in september kochten, hebben we eigenlijk geen woning meer gezien die zo goed bij ons past als deze."

De woning is 'op de groei' gekocht, vertelt Myrthe, en is in december opgeleverd. Pas als ze in september getrouwd zijn, gaan zij en Jason er wonen. Ze waren dus wel érg op tijd met het zoeken naar een woning, maar daar zat een gedachte achter. ,,De prijzen gaan de laatste jaren echt alleen maar de lucht in. En de maandlasten groeien dus mee. Als ik zie wat er sindsdien aan woningen op de markt is gekomen en de prijzen die daarbij horen, dan hebben wij op dat vlak ook erg geluk gehad. Ik kan mij goed voorstellen dat starters het steeds moeilijker hebben op de Barneveldse woningmarkt."

De financiering bleek aanvankelijk ingewikkeld, want zowel Jason als Myrthe is nog student. ,,Bij een bank hoefden we dus niet aan te kloppen; we hebben tenslotte nog geen vast inkomen. Nu is mijn vader accountant, hij kent de weg in de wereld van hypotheken. Wij hebben via een particulier een hypotheek kunnen afsluiten, en zijn ook deels geholpen door onze ouders. Dat was nodig, anders was het ons echt niet zelfstandig gelukt."

'Hypotheekrente daalt al jaren'

Thao Nguyen is al enkele jaren actief in de hypotheekadvisering namens de Rabobank Gelderse Vallei, maar wat er nu gebeurt heeft zij nog nooit gezien. ,,Ik offreerde afgelopen week een hypotheek met een rente van één procent. Dat hadden we enkele jaren geleden absoluut niet kunnen denken."
Thao bevestigt dat de startersmarkt in Barneveld oververhit is. ,,Het is heel lastig voor deze groep. De prijzen in Barneveld liggen zo hoog, dat je maar beter zeker van je zaak kunt zijn als je een bepaalde woning op het oog hebt. Mijn advies is dus: zorg dat je alles paraat hebt. Als je van jezelf al helemaal weet dat je bijvoorbeeld drie ton tot je beschikking hebt, dan kun je snel in actie komen en gericht bieden. Anders sta je al 1-0 achter."

SNEL VERKOCHT Volgens de hypotheekadviseur heeft de verkopende partij alle touwtjes in handen. Deze verkoopt aan hem of haar die het snelst de vraagprijs wil neerleggen, het liefst nog iets er bovenop, zonder ontbindende voorwaarden. ,,Eerder kon je als koper nog wel eens zeggen: ik wil eerst mijn eigen huis verkopen en dan rustig kijken naar een nieuwe woningen. Zo is het niet meer." Woningen in de startersmarkt staan volgens Thao korter te koop dan ooit. ,,Gisteren had ik er nog één. Die stond nog niet eens op Funda. Op één dag had de verkoper elf biedingen binnen. Ongelooflijk."
Om er als starter tussen te komen heb je tegenwoordig meer dan één inkomen nodig, zegt Thao. ,,De prijzen zijn zo hoog dat je eigenlijk niet meer van starterswoningen kunt spreken. Met één inkomen kom je er niet, of je moet veel eigen geld hebben."

EIGEN GELD Tegenwoordig kunnen kopers niet meer dan honderd procent van de aankoopprijs van de woning met een hypotheek financieren. Zij moeten ook eigen geld meenemen om de 'kosten koper' op te kunnen brengen. ,,Voor starters komt dit neer op acht- à tienduizend euro, afhankelijk van de vraagprijs van de woning."

De hypotheekrente daalt al jaren onafgebroken. ,,Gemiddeld is die nu 1,4 procent voor tien jaar." Hoe de rente zich de komende periode ontwikkelt is niet te zeggen. Thao heeft wel een vermoeden. ,,Ik denk persoonlijk dat er nog wel rek naar beneden in zit. Je weet niet wanneer het gaat kantelen, maar ik denk niet snel. Je ziet dat als de spaarrente daalt, de hypotheekrente een maand of twee à drie later ook verder daalt. En de spaarrente blijft ook dalen."