• Bram van den Heuvel

Zakkenroller slaat toe in Voorthuizen

VOORTHUIZEN ,,Ik woon dichtbij Rotterdam, daar ben ik altijd op mijn hoede." Ingrid Legersteeg voelt zich betrapt. Nep-zakkenroller Siemon Krol maakt haar zojuist attent op de tas die openstaat voor zijn grijpgrage handen. Legersteeg wordt gewaarschuwd. ,,Ja, het maakt mij in elk geval weer alerter. Ook in Voorthuizen kun je de klos zijn", beseft de inwoonster van Krimpen aan den IJssel.

Edward Doelman

 

De braderie in het centrum van Voorthuizen is dinsdag het 'jachtterrein' van Krol, zelf een oud-politieman. Krol wijst braderiebezoekers op de dreiging van zakkenrollers, deelt folders en zogenoemde ´twinkelalarmen´ uit. ,,Voor aan of in je portemonnee. Wanneer de portemonnee uit je tas of zak wordt gehaald, rinkelt een belletje. In feite werkt het precies hetzelfde als het kattenbelletje bij poezen", zegt Dirk Klein, teamleider veiligheid en toezicht van de gemeente Barneveld. Krol wordt ingezet als onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

 

KROMME TENEN De reacties van 'slachtoffers' zijn wisselend. De meeste mensen nemen de tips ter harte, een enkeling reageert laconiek. Een vrouw die haar tas onbeheerd bij de kinderwagen achterlaat terwijl ze in de rij van de frietkraam staat, doet er luchtig over. ,,Dan nemen ze mijn tas maar mee." Krol blijft vriendelijk, maar even later kan hij het niet nalaten om het voorval te benoemen. ,,Doen alsof het je niets interesseert, daar krijg ik echt kromme tenen van. Het is juist ontzettend vervelend als een vreemde aan je eigendommen komt." Tot zijn opluchting constateert Krol dat het gezelschap waarmee de dame in kwestie de braderie bezoekt, zich wel ontfermt over de tas. ,,Gelukkig voelen zij zich wel aangesproken. Wie weet leert die vrouw het nog."

Volgens de nep-zakkenroller is de braderie voor criminelen een ideale gelegenheid. ,,De focus van bezoekers ligt niet op hun tas of portemonnee, maar juist op wat er in de kramen te koop is." Krol legt uit dat zakkenrollers vaak in een team van twee of meer mensen opereren. ,,De één leidt een slachtoffer af, de ander gaat vingervlug te werk en neemt een mobiel of portemonnee weg. Het kan razendsnel gaan." Wel zijn criminelen natuurlijk op waarde uit. ,,Dat telt voor criminelen, maar daar hebben bezoekers natuurlijk ook invloed op. Neem dus niet teveel contant geld mee en verberg zoveel mogelijk waardevolle spullen in de binnenzak of aan de voorkant van je broekzakken. Daarmee verklein je de kans om doelwit te worden."

 

Ook de standhouders worden deze middag niet ontzien. Voor de gein probeert hij een portier van een busje achter een kraam te openen. De deur vliegt open. ,,Ik heb voorbeelden gezien dat daar een deel van de opbrengst van die dag apart gelegd wordt. Het wordt criminelen soms heel makkelijk gemaakt", verzucht hij. Ook een kraam waar het wisselgeld open en bloot ligt, wordt aangesproken. De betreffende man is heel resoluut. ,,Iemand die op mijn geld uit is, krijgt klappen." Die reactie komt Krol herkenbaar voor. ,,Heel veel mensen reageren zo, maar dat is allemaal grootspraak", is zijn overtuiging. Hij wijst op de buschauffeurs in Amsterdam, die hij recent nog trainde. ,,Elke chauffeur roept op voorhand dat hij zich zal verdedigen, maar inmiddels zijn acht buschauffeurs overvallen. Als er een bedreiging met een wapen in het spel is en de crimineel regie neemt, dan ben je kansloos."

 

OOK IN VOORTHUIZEN De meeste bezoekers die Krol op de braderie attendeert op het gevaar van overvallers, denken na over hun gedrag. ,,Weet je, als ik naar een festival ga of in één van de grote steden shop, denk ik er zeker aan. Maar hier in Voorthuizen reken je niet op zakkenrollers", leggen twee vrouwen uit Haarlem uit. Toch gebeurt het ook in Voorthuizen, zo blijkt uit het verhaal van Ingrid Runhaar, die samen met dochter Inge op de braderie te vinden is. Drie jaar geleden was Ingrid slachtoffer. ,,Ik stond sokken uit te zoeken, met vlak naast mij een andere vrouw. Zij kwam eigenlijk net te dicht bij mij, maar zei niks. Dat vond ik vreemd, maar verder was ik vooral bezig met die sokken." Toen zij af wilde rekenen en de portemonnee weg was, wist Ingrid Runhaar genoeg. ,,Ontzettend balen natuurlijk." De inzet van de nep-zakkenroller juicht zij dan ook toe. ,,Iedereen die ik vertelde dat ik gerold was, reageerde verbaasd. Zij konden nauwelijks geloven dat zoiets in Voorthuizen gebeurd was." Het praktijkverhaal van Ingrid bewijst echter het tegendeel: ,,Voor je er erg in hebt, is het weg."