• import

Zelfstandig reizen leerlingen onder de loep

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden om kwetsbare jongeren zelfstandig te laten reizen. Hiervoor doet zij in de tweede helft van dit jaar en in 2019 met ouders en maatschappelijke partners onderzoek naar geschikte projecten.

Veel kinderen gaan met het leerlingenvervoer naar school, maar de gemeente ziet dat ‘vervoersinstrument’ ook als kans om bepaalde kinderen en jongeren te helpen bij participatie, zelfredzaamheid en verbinding. Barneveld biedt kwetsbare kinderen en jongeren nu nog in beperkte mate de mogelijkheid om te leren zelfstandig te reizen in het openbaar vervoer. Dat moet veranderen. Hiervoor heeft Barneveld drie producten op het oog: een mobiele app (GoOV), een cursus (Samen Reizen Met) en een GPS-apparaat (Buzz Buddy).

HULPKNOP De eenvoudige GoOV-app begeleidt de jongere van deur tot deur tijden de looproutes, bij bushaltes en op stations, met actuele ov-informatie. Wie tijdens de reis niet meer weet wat hij of zij moet doen, kan via een hulpknop bellen met een hulplijn. De Buzz Buddy ziet het via gps als de reiziger afwijkt van de geplande route. Een begeleider of ouder kan online meekijken op een beveiligde website hoe de reis verloopt.

Barneveld kent sinds november 2015 een traject waarbij scholieren, onder begeleiding van een ouder of begeleider, leren zelfstandig te reizen: Mee op Weg. Aan dat traject hebben sinds de start twintig leerlingen succesvol deelgenomen.