• Huisartsen Eemland

Huisartsen: 'Stel niet-dringende zorgvragen uit'

BARNEVELD Huisartsenorganisatie Eemland, waar in totaal 93 huisartsenpraktijken in onder meer Barneveld, Woudenberg, Scherpenzeel, Nijkerk, Leusden en Amersfoort onder vallen, roept haar patiënten op om vanwege de drukte alle niet-dringende zorgvragen op dit moment uit te stellen.

Wouter van Dijk

Dat meldt Eemland in een persbericht. Als het niet strikt noodzakelijk is, kom dan ook niet naar de huisartsenpraktijken, stelt Eemland verder. ,,Dit ter bescherming van ieders veiligheid.'' Is het wel dringend, dan worden die zorgvragen bij voorkeur telefonisch behandeld. ,,Dit om de capaciteit in deze bijzondere omstandigheden zo goed mogelijk te benutten.'' In verband met de coronacrisis is de zorg in de praktijken de afgelopen periode geregeld aangepast. 

Voor patiënten met 'gewone' luchtwegklachten, zoals hoesten, verkoudheid, grieperig zijn en verhoging tot 38 graden, geldt dat ze telefonisch contact kunnen opnemen met hun eigen huisarts. ,,Deze mensen met gewone luchtwegklachten kunnen thuis uitzieken zonder dat de huisarts geconsulteerd hoeft te worden.''

Patiënten met ernstige luchtwegklachten kunnen beoordeeld worden door een huisarts op een speciaal spreekuur op een centrale locatie. Onder ernstige luchtwegklachten wordt onder meer verstaan: algeheel ziek zijn, kortademig of benauwd zijn en/of koorts, bij een temperatuur boven de 38 graden.

In de avond en in de weekenden kunnen patiënten terecht bij de huisartsenpost, die recent een digitaal consult heeft geopend via de website Spreekuur.nu. Via die site kan de huisarts met de patiënt chatten en videobellen. 

Label:

Coronavirus