'Niets anders dan liefde, daar staan ze voor'

HARSKAMP Al zestig jaar hebben ze een gelukkig huwelijk. Het diamanten echtpaar Burgwal-Hol werd voor dat bijzondere jubileum bezocht door burgemeester Van der Knaap. ,,Zo'n lange tijd is niet iedereen gegund. Daar zijn we heel dankbaar voor."

De huiskamer zit al vol visite als Dinie Burgwal-Hol (78) nog een rondje koffie inschenkt. Haar man Peter (88) vertelt over het bezoek van de Edese burgemeester. ,,We hebben het bijzonder leuk gehad", zegt hij. ,,De sfeer was heel open. Het was gewoon een leuk gesprek."

Een diamanten huwelijk is dan ook erg bijzonder. ,,Zestig jaar, dat is niet iedereen gegund", vervolgt Burgwal-Hol. ,,Dat is toch iets waar we met zijn allen heel dankbaar voor mogen zijn. Dat gaan we dan ook vieren met de gezinnen van onze twee zonen. Wij zijn trotse opa en oma van vijf kleinkinderen."

Het echtpaar heeft elkaar in Harskamp ontmoet. ,,Mijn ouders hadden vroeger een horecabedrijf", vertelt hij. ,,Daarna ben ik de groothandel voor diepvriesproducten in gegaan. In die tijd leverde ik ook aan een bakkerij. Daar woonde en werkte Dinie. Zo hebben we elkaar leren kennen."

,,Die bakkerij was van mijn ouders", reageert Dinie. ,,Ik heb daar jaren gewerkt met mijn zussen en broers. Mijn broers hebben de zaak later overgenomen."

,,We zijn beiden geboren en getogen Harskampers", zegt Peter, die werkzaam geweest als surveillant-begeleider in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. ,,We zijn er ook altijd blijven wonen."

Peter en Dinie Burgwal-Hol willen wel wat verklappen over hun 'geheim' voor een goed huwelijk. ,,Een huwelijk is geven en nemen", zegt Dinie. ,,Je moet optimistisch blijven. We kennen elkaar ook door en door. We hebben aan één woord genoeg om te weten wat de ander bedoelt."

,,Eerlijk en oprecht zijn tegen over elkaar", reageert Peter. ,,Dat is heel belangrijk. We halen daarnaast ook veel kracht uit ons geloof in de Heer."

Het echtpaar heeft twee zonen en vijf kleinkinderen. ,,Mijn ouders zijn een voorbeeld van liefde en verdraagzaamheid", zegt hun zoon Piet vanuit de huiskamer. ,,Ze hebben mijn broer en mij niets anders dan liefde gegeven. Dat is echt waar ze voor staan. Dat is iets om trots op te zijn en om door te geven aan onze kinderen."