In de winter hardlopen: buiten of op een loopband?

13-11-2019, 11:10 |Van onze partner

Als fervent hardloper wil je jezelf door de winter natuurlijk niet tegen laten houden: ook wanneer het koud en nat is ga jij gewoon lekker de deur uit. Maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden wanneer je tijdens de winter die nieuwe set hardloopschoenen heren aantrekt? Of als je ervoor kiest om toch maar op de loopband te gaan staan; waar houdt je dan in dit geval rekening mee? We hebben het voor je uitgezocht!

1. Een goede onderlaag
Ga je buiten hardlopen met het koude weer? Zorg dan hoe dan ook voor een goede onderlaag. Ook al begin jij waarschijnlijk al snel te zweten wanneer je eenmaal aan het hardlopen bent; je lichaam koelt snel af. Zorg dus voor een goede set thermokleding of bamboe onderkleding die ervoor zorgt dat het zweet van je lichaam wordt afgevoerd zonder dat je lichaam te snel afkoelt. Een goede isolatie en ventilatie staan bovenaan het lijstje wanneer je met het koude weer op pad gaat! Besluit je daarentegen om deze winter op de loopband te gaan staan? Dan is deze onderlaag niet nodig voor tijdens het sporten. Zorg wél voor een goede toplaag wanneer je vanuit de sportschool naar buiten gaat. Al dat zweet koelt je lichaam erg snel af wanneer het buiten wat kouder is!

2. De juiste schoenen
Er zijn speciale hardloopschoenen dames en heren te bestellen bij gespecialiseerde winkels die niet alleen comfortabel zijn, maar er ook voor zorgen dat je geen klachten krijgt. Regelmatig hardlopen op slechte schoenen kan funest zijn voor je lichaam; zorg dus altijd dat je de juiste schoenen draagt. Ren je deze winter buiten, zoek dan schoenen die geschikt zijn voor verschillende terreinen en indien mogelijk ook je enkels beschermen. De koude wind kan je enkels wat zwakker maken dus alle extra ondersteuning is welkom. Combineer je het hardlopen daarentegen met een uurtje op de loopband en een aantal fitness oefeningen? Zorg dan voor een goede combi-hardloopschoen die je voor beide activiteiten van de juiste steun voorziet.

3. Zorg voor reflectie
Besluit je deze winter buiten te hardlopen? Houd dan rekening met het feit dat het vroeger donker wordt en zorg voor de nodige reflectie. Je kunt losse reflectiestrips bestellen om op je hardloopjas of hardloopshirt te bevestigen zodat je overal goed zichtbaar bent. Nóg beter is natuurlijk het dragen van een reflecterend vest zodat je zeker weet dat auto’s je altijd goed zien. Je kunt eventueel voor je eigen zicht nog een lampje om je hoofd, arm of schoen dragen om ongelukken te voorkomen.

4. Warm goed op
Deze tip geldt voor zowel het hardlopen op de loopband als het buiten hardlopen in de winter: zorg er altijd voor dat je goed opwarmt voordat je aan het échte hardlopen begint. Je lichaam heeft tijd nodig om zichzelf voor te bereiden op deze inspannende en belastende activiteit. Warm je jezelf niet goed op, dan zien je pezen en spieraanhechtingen nog niet klaar voor het zware werk en kun je zomaar met blessures eindigen.

Of je er uiteindelijk voor kiest om buiten of op een loopband te hardlopen hangt helemaal af van je situatie, je ervaring met hardlopen en de mogelijkheden die je hebt. Houd hoe dan ook rekening met de gegeven tips om zeker te zijn dat je veilig aan het sporten gaat!