E-bikes in trek bij dieven

20-03-2020, 13:35 |Van onze partner

In 2019 is het aantal gestolen elektrische fietsen explosief gestegen. De ANWB meldt een stijging van bijna 40 procent over vorig jaar. ENRA Verzekeringen keerde vorig jaar maar liefst een bedrag van 15 miljoen euro uit. 

Openbare plekken 
Volgens het Algemeen Dagblad (AD) zijn de e-bikes van rond de tweeduizend euro met name gewild bij georganiseerde bendes. De stijging van de diefstallen heeft te maken met het feit dat de fietsen niet alleen meer door ouderen worden gekocht. Tegenwoordig is een e-bike voor alle leeftijden. Van werknemers die ermee naar hun werk rijden, tot jonge moeders en scholieren. De fabrikanten spreken een veel jonger publiek aan met als gevolg dat de e-bikes vaker te vinden zijn op openbare plekken zoals treinstations, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Uit de cijfers blijkt dat e-bikes van scholieren vaker worden gestolen dan die van 55-plussers. Die gebruiken de fiets vooral recreatief en bergen hem vervolgens goed op in hun schuur. 

Naar het buitenland 
De aanschaf van een wijnkast of wijnklimaatkast is prijzig, maar e-bikes hebben eveneens een hoge waarde. Dit maakt de fietsen interessant voor dieven. Ook de accu’s van de fietsen zijn gewild bij de dieven. In een cowboysbag neem je er zo een stuk of vijf mee. Waar het gestolen goed naartoe gaat? In het buitenland worden e-bikes steeds populairder. Echter in Nederland ligt men voorop met de verkoop van elektrische fietsen. Dat werkt nadelig voor Nederland. De meeste gestolen fietsen gaan meteen de grens over. Een woordvoerder van de Stichting Aanpak Fietsen en E-bike diefstal (SAFE) vertelt tegenover het AD dat de dieven die aangehouden zijn in 95 % van de gevallen criminelen afkomstig uit Oost-Europa zijn. 

Chippen 
Fabrikanten en verzekeraars raden aan om de fietsen te chippen. In 2018 heeft de ANWB een speciale e-bike polis ontwikkeld waarbij een gps-chip aan het slot gevestigd is. Hierdoor wordt ongeveer twee derde van de gestolen fietsen teruggevonden. De diefstal moet wel snel worden gemeld, binnen een dag. De ANWB beschikt zelfs over een speciaal recovery team. 

Vanwege de chips vraagt de ANWB tot nu toe nog geen hogere verzekeringspremie. Het is overigens wel zo dat verzekerden in stedelijke gebieden meer premie betalen dan mensen op het platteland. Dit komt omdat het risico op diefstal op het platteland lager is. In Amsterdam betaal je rond de 400 euro, maar in gemeenten zoals Urk ligt dit bedrag rond de 80 euro. Wil je de kans dat je fiets of accu gestolen wordt verkleinen zet dan je e-bike met twee sloten op slot. Een ringslot en een kettingslot. Daarnaast is het raadzaam om je fiets te stallen bij een bewaakte stalling. En vergeet niet om thuis je fiets ook op slot te zetten.