Een veilig thuis met een draadloos alarmsysteem

20-03-2020, 14:10 |Van onze partner

Er zijn verschillende manieren om je comfortabel te voelen in huis. Je kunt een zachte sofa neerzetten, een lekker koud glas bier inschenken, of die lelijke maar uiterst zachte ochtendjas dragen tot de zon weer ondergaat. Toch begint wooncomfort met rust en vertrouwen. Veilig voelen in huis speelt hier een belangrijke rol in. Beveilig daarom de woning met een draadloos alarmsysteem. Hoe je dit systeem kunt installeren en hoe je dit kunt koppelen aan andere apparaten leggen we op deze pagina uit.

Nog geen alarmsysteem?
Inbrekers houden niet zo van uitdagingen. Ze komen het liefst ‘op bezoek’ bij mensen die deuren niet op slot draaien, vensters open laten staan en geen verlichting rond de woning installeren. Ook houden ze niet zo van aandacht, en staan ze niet graag in de schijnwerpers. Als je liever niet de rode loper uitlegt maar inbrekers wilt afschrikken, dan is het dus verstandig om een alarmsysteem te installeren. Daar doe je alle gezinsleden een plezier mee, want met een betrouwbaar alarm voelt iedereen zich veiliger in huis. Je kunt het heel goedkoop proberen op te lossen door enkele dummy-camera’s te installeren die mogelijk een afschrik effect hebben op mogelijke inbrekers. Helaas kennen criminelen deze modellen maar al te goed, en bieden ze vooral schijnveiligheid voor de bewoners. Daarnaast bieden ze geen zicht op de situatie wat bij een echt alarmsysteem uiteraard wel het geval is. De reden waarom mensen vaak toch de aanschaf uitstellen is naast de kosten ook de installatie. Met een draadloos alarmsysteem hoeft deze installatie zeker niet ingewikkeld te zijn.

Draadloze huisbeveiliging
Kabels trekken, gaten boren en hopen dat de muizen niet de kabels doorbijten. Voorheen was het installeren van een alarmsysteem zeker niet eenvoudig. Daarnaast was het ook een kostbare zaak, zeker wanneer er kabelgoten gefreesd moeten worden of andere ingrijpende maatregelen genomen worden. Nu zijn er draadloze alarmsystemen voor zowel binnen als buiten leverbaar, die autonoom werken of via een wifi netwerk kunnen communiceren met andere apparaten. Er is doorgaans wel een aansluiting nodig op het lichtnet, dit kan vrij eenvoudig gekoppeld worden. Afhankelijk van het toestel kan er een backup accu ingebouwd zijn wanneer er een stroomonderbreking mocht voorkomen. Deze accu kan soms dagen tot weken blijven functioneren, zo hoef je ook tijdens een vakantie niet te vrezen dat het alarm niet werkt. Het Somfy alarmsysteem heeft naast een backup accu ook een SD kaart slot zodat beelden zeker worden vastgelegd.

IP camera beveiliging
Naast alarmering mag ook registratie niet worden vergeten. Er zijn alarmsystemen die alleen beweging detecteren en vervolgens een hard geluidssignaal af laten gaan. Je kunt ook kiezen voor een IP camera die beelden opneemt. Dit kan een live signaal zijn, of bekijk beelden achteraf via een ingebouwde geheugenkaart of via de cloud. Houd er rekening mee dat er bij cloud opslag aanvullende kosten berekend kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Google Nest outdoor camera. De Somfy outdoor camera kan gekoppeld worden aan diverse cloud opslagdiensten zoals Dropbox, wanneer je reeds een dergelijke opslag bezit hoef je hier dus geen extra kosten voor te maken. Er zijn losse IP camera’s leverbaar die te koppelen zijn met een draadloos alarmsysteem, je kunt ook een alles-in-één oplossing aanschaffen.

Vormen van alarmering
Een voordeel van een draadloos smart home alarmsysteem is de mogelijkheid om het apparaat te koppelen met diverse apparaten. Zo kun je naast een hoorbaar signaal ook lampen in huis laten knipperen. Of laat een notificatie sturen naar een smartphone of zelfs een smart TV. Je kunt ervoor kiezen om een indringer direct af te schrikken, of kies voor een stil alarm en bekijk de situatie eerst via de camerabeelden. Het kan namelijk ook een vals alarm zijn zoals de kat van de buren. Slimme software zoals deze in sommige camera’s aanwezig is kan dieren van mensen onderscheiden.

Koppelen met een smart home installatie
Kies bij voorkeur voor een alarmsysteem dat samenwerkt met een centraal huisautomatisering systeem, zelfs wanneer je hier in beginsel geen gebruik van zult maken. Wanneer je meerdere ‘slimme’ apparaten in huis haalt zoals smart speakers of smart lights kun je deze koppelen aan het slimme alarm. Zo kun je lampen laten inschakelen bij onraad, de raamdecoratie laten openen of stuur een bericht direct door naar familie of vrienden. Een andere manier om de veiligheid in de woning te verhogen is het plaatsen van detectie op ramen en deuren. Naast bijvoorbeeld een bewegingsmelder op basis van lichaamstemperatuur zoals PIR detectie werkt, kun je ook een onderbreking detector op de deur of het venster bevestigen. Wanneer deze koppeling onderbroken wordt zal het gewenste alarm geactiveerd worden. Een schema instellen is mogelijk, zo kun je het alarm overdag anders instellen dan in de nacht.

Voel je veilig in huis met een draadloos alarmsysteem buiten de woning voor een verhoogd wooncomfort.