Hoe zet je je fiets veilig op slot

20-05-2020, 13:34 |Van onze partner

Als Nederlander is je fiets een kostbaar bezit, voor sommige mensen is het zelfs het enige vervoermiddel dat ze hebben. Daarom is het belangrijk dat je fiets niet zomaar gestolen kan worden, door deze altijd en overal goed op slot te zetten. Met deze drie belangrijke tips zal jouw fiets niet zomaar meer gestolen worden.

Kies het juiste soort slot

Een goed slot is het halve werk, daarom is het slim om niet op de kosten te beknibbelen. Je hoeft echt geen fietsslot te hebben dat meer kost dan de fiets, maar sommige sloten zijn simpelweg beter dan anderen. Zo is een krul- of kabelslot heel eenvoudig te doorknippen, dus een fiets die zo is vastgezet heb je zo meegenomen. Een gewoon kettingslot is al iets veiliger, maar met goed materiaal kun je die ook nog snel doorknippen. Een kettingslot van gehard staal is alweer een stukje beter, maar ook iets duurder. Een beugelslot is lastig te forceren, maar een stukje moeilijker in gebruik doordat het geen flexibel slot is.

Het belangrijkste bij de aanschaf van een fietsslot is natuurlijk de kwaliteit. Je kunt wel een goedkoop beugelslot of kettingslot kopen, maar die zijn alsnog vrij eenvoudig te openen of kapot te maken. Koop daarom een slot met een keurmerk, het liefst het ART-2 keurmerk of hoger.

Het is ook belangrijk om twee verschillende sloten te nemen, omdat veel fietsendieven gespecialiseerd zijn in het openen van één slot. Zo denken veel mensen dan een ringslot, die aan het frame van je fiets vast zit, zinloos is. Echter is het een goed idee om ook dit slot te gebruiken, omdat het vrij moeilijk te forceren is. Mocht je fiets toch gestolen zijn, bekijk dan de tips van de politie.

Zet de fiets goed vast

Je kunt nog zo'n goed slot hebben, maar het is veel belangrijker dat je de fiets ook goed vastzet. De fiets alleen ‘aan zichzelf’ vastzetten is niet voldoende, want dan zet de dief de fiets in de auto en rijdt er zo mee weg. Zet het dus vast aan de ‘wereld', het liefst met het fietsframe en het voorwiel. Het achterwiel kun je aan het fietsframe vastzetten, bijvoorbeeld met een ringslot. Zet dus altijd beide wielen vast, zodat deze niet losgemaakt kunnen worden. En let er goed op dat alles daadwerkelijk goed vaststaat, dat je niet per ongeluk door een dubbele lus het slot zo los kan halen.

Zorg voor een eenvoudig slot

Natuurlijk moet je niet kiezen voor een slot dat gemakkelijk te openen is voor dieven, maar wel voor een slot dat jezelf gemakkelijk kunt gebruiken. Als je er vijf minuten mee bezig bent, is dat te veel werk als je even boodschappen gaat doen. Maar in die tien minuten die jij in de supermarkt bent kan je fiets wel gestolen worden als deze niet goed op slot staat. Zorg er dus voor dat je niet alleen een goed slot hebt, maar ook een slot dat je eenvoudig gebruikt. Zorg bij een kabel- of kettingslot ervoor dat deze lang genoeg is, dat het slot goed gesmeerd is of dat je een eenvoudig cijferslot hebt.