Tips voor het aanschaffen van een dakkapel

03-02-2020, 14:25 |Van onze partner

Een dakkapel is een ideaal middel om het woonoppervlak van je huis te vergroten. Deze verbouwing zorgt voor meer ruimte, meer natuurlijk licht en verhoogt ook nog eens de waarde van je woning. Ben je van plan om binnenkort een dakkapel aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

De juiste materialen
Een dakkapel wordt over het algemeen gemaakt van twee verschillende soorten materialen: hout of kunststof. Deze materialen hebben allebei zo hun eigen kwaliteiten. Zo heeft hout een mooie natuurlijke uitstraling, terwijl kunststof moderner oogt. Hout vergt wat meer onderhoud en moet op tijd een nieuwe laag verf krijgen, terwijl je dit probleem bij kunststof niet hebt. Ben je op zoek naar een goedkope dakkapel? Kies dan voor kunststof. Echt natuurhout is vaak erg prijzig, terwijl kunststof de meer betaalbare optie is.

Met of zonder afwerking?
Een bouwbedrijf is in staat om een dakkapel compleet afgewerkt af te leveren. Dat betekent dat ook de binnenkant van de aanbouw tot in de puntjes is verzorgd, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Wil je de dakkapel prijs het liefste zo laag mogelijk houden? Dan is het mogelijk om een dakkapel zonder afwerking te laten plaatsen. In dat geval moet je zelf aan de slag om de binnenkant op te knappen. Dit is vooral slim wanneer je zelf handig bent aangelegd.

De beste ramen
Wanneer je een offerte aanvraagt voor een nieuwe dakkapel, is de prijs meestal inclusief standaard ramen. Dit zijn vaak simpele ramen van prima kwaliteit, maar het is mogelijk om te upgraden. Denk hierbij aan isolerende hr++ ramen, of aan een handig kiepraam. Denk vooraf goed na over welke ramen je in de dakkapel wilt plaatsen, want dit beïnvloedt de prijs aanzienlijk. Goede isolatie is altijd aan te raden, dus vergeet niet om naar de isolatiewaarden van de standaard ramen te vragen.

Let op bijkomende kosten
Een simpele prefab dakkapel is in principe in een mum van tijd geplaatst. Toch zijn er vaak verborgen kosten die je niet altijd in de gaten hebt. Zo brengen bedrijven het maken van bouwtekeningen in rekening, net als het plaatsen van een steiger. Daarnaast is het goed om te controleren of er dakversterking nodig is. In dat geval plaatst het bouwbedrijf extra houten balken die het gewicht van de dakkapel moeten dragen. Deze kosten zie je niet altijd terug op de oorspronkelijke offerte, dus vraag dit vooral even na.